Hlavní obsah

Kde se v Česku nejvíce bourá a kde si dát cestou na prázdniny pozor?

Novinky, DataFriends s.r.o.

Konečně je tu léto, prázdniny a dovolené. Část roku, na kterou se všichni těšíme a vyrážíme autem na rodinné dovolené nebo třeba jen víkendové výlety. Cenným pomocníkem řidičů při plánování trasy do místa letního odpočinku nebo výletního cíle se letos stal nový Portál nehod, který je upozorní na riziková místa, která je po cestě mohou potkat.

Foto: DataFriends s.r.o.

Kde se v Česku nejvíce bourá a kde si dát cestou na prázdniny pozor?

Článek

Znáte to, s cestou na dovolenou - nebo jen menším výletem - nejsou často spojená jen příjemná očekávání, ale mnohdy i nervozita a shon před tím, než vyrazíme. To si pak bohužel řada z nás přenáší i za volant. Přeci jen plně naložené auto, děti na zadním sedadle a lehká všeobecná nervozita na pohodě jízdy nepřidá. Nicméně právě proto bychom měli dbát zvýšené opatrnosti a udělat maximum pro bezpečnost jízdy. Vezeme přeci to nejcennější – vlastní rodinu.

Aby prázdninové cestování bylo ještě bezpečnější, pomáhá od letošního roku českým řidičům nový pomocník: Portál nehod. Na něj by se měl při plánování trasy podívat každý, kdo chce udělat maximum pro bezpečí a pohodlí na cestách.

Portál nehod upozorní řidiče na místa, kde se na českých silnicích nejvíce bourá a tedy, kde by při cestě za dovolenou, či na výlet měli dbát zvýšené opatrnosti. Mapa rizikových míst zobrazuje přehled rizikových míst podle počtu nehod za posledních 24 měsíců. Na interaktivní mapě rizikových míst si mohou na své plánované trase najít lokality, kde se v Česku nejvíce bourá. Výběr těchto míst pak lze filtrovat podle příčin, například vinou riskantního předjíždění, vysoké rychlosti nebo střetu se zvěří. Při projíždění těmito místy by každý řidič měl být obzvlášť opatrný. Na interaktivní mapě rizikových míst se dají nalézt i místa s největší škodou při bouračkách nebo největším množstvím vážných zranění (těžké zranění, smrt). Znalostí rizikových míst a větší opatrností, pokud jimi projíždíte, přispějete k větší bezpečnosti na silnicích.

„Informace na Portálu nehod průběžně aktualizujeme, tak aby řidiči při plánování svých cest měli čerstvé informace. Věříme, že když budou řidiči vědět, kde se nejvíce bourá, kde dochází k nejfatálnějším nehodám, kde vznikají největší škody, budou na těchto úsecích opatrnější. Tím pádem budou české silnice pro nás všechny bezpečnější,“ říká Jan Chalas, ze společnosti DataFriends, která je autorem a provozovatelem Portálu nehod. „Kromě toho, že se dozvíte, kde se nejvíc bourá, zjistíte i nejčastější příčiny nehod včetně výše škod nebo závažnosti zranění. Přehledná mapa nabízí také seznam TOP 10 nejrizikovějších míst po jednotlivých krajích či okresech. Dohledat si zde můžete i konkrétní místo nehod na mapě,“ dodává Jan Chalas.

Foto: Portál nehod

Nejrizikovější místa českých silnic (podle počtu nehod za poslední dva roky)

Pozn.: V přehledu nejsou uvedeny nehody ve vnitřní Praze, které vzhledem k intenzitě dopravy v hlavním městě vedou žebříček. Najít je však můžete v interaktivní mapě na Portálu nehod.

Portál nehod (www.portalnehod.cz) vznikl za podpory Fondu zábrany škod a úzké spolupráce s Českou kanceláří pojistitelů (ČKP). Autorem projektu je společnost DataFriends, která i portál provozuje.

Výběr článků

Načítám