Hlavní obsah

Jak na stavbu nebo rekonstrukci, aby se investice skutečně vyplatila

Novinky, Saint-Gobain Construction Products

Chystáte se bydlet v novém nebo opravit starší dům? Určitě pak řešíte rozpočet. Jak se do stanovené částky vejít? Na čem se dá ušetřit? Možná vás překvapí, že občas je lepší zaplatit v počátku víc, aby se vám peníze později vrátily. Poradíme, jak na to, a nezapomeneme ani na dotace, které vám z výdajů skutečně uleví.

Foto: Isover.cz

Jak na stavbu nebo rekonstrukci?

Článek

Krok první: zateplení

Mít dům bez izolace je trochu jako topit pod otevřeným oknem. Jeden příklad za všechny: s nezateplenou stavbou o ploše 413,75 m² utratíte při vytápění plynem 49 844 Kč za rok. Pokud ale investujete 220 131 Kč do zateplení (konkrétně 80 mm silnou izolací), sníží se náklady na 14 337 Kč/rok. Investice se vám vrátí ani ne do 6,5 roku.

K zateplení přitom můžete využít zateplovací systémy. Ty se skládají z předem odzkoušených a prověřených výrobků, které na sebe navzájem navazují a podporují se.

Právě izolace je část stavby, kde se šetřit nevyplatí. Naopak: pořiďte o 4 cm silnější izolant a efekt zateplení se zlepší až o čtvrtinu, přičemž náklady vzrostou jenom nepatrně. Pro lepší představu: 1 m² izolace polystyrenem s tloušťkou 160 mm stojí 1600 Kč (materiál + práce), při tloušťce 200 mm je to 1685 Kč.

Vsadit můžete taky na fasádní polystyren s příměsí grafitu, který je i při stejné tloušťce o 20 % účinnější než klasický EPS. Například ISOVER má v nabídce hned dva typy: ISOVER Greywall a ISOVER Greywall Plus.

O tom, jestli bude zateplení účinné, rozhoduje i správná montáž. Nestyďte se proto poradit s odborníky. Využít můžete například Centrum technické a obchodní podpory Saint-Gobain, kde vám pomůžou s návrhem skladby konstrukce (ze sortimentu Saint-Gobain). A rovnou vám i spočítají, kolik materiálu budete potřebovat.

Sádrokarton ušetří čas. Jen pozor na montážní chyby

Velkou výhodou sádrokartonu je, že práce s ním odsýpá. Třeba s takovou vysokopevnostní deskou Habito®H zvládnete výstavbu 2× rychleji, než kdybyste pracovali s cihlami či pórobetonem. Přitom je stejně pevná – unese dokonce celou kuchyňskou linku.

Vysokopevnostní sádrokarton Habito® H s sebou přináší řadu výhodVideo: divize Rigips, Saint-Gobain Construction Products CZ a.s.

Sádrokartonové konstrukce navíc často postavíte i sami. Dejte ale pozor, abyste neopakovali chyby druhých. Pamatujte třeba na to, že sádrokarton patří jenom do interiéru a že před instalací musí být všechny povrchy v domě suché a vyzrálé. Špatná montáž a nedodržení procesů vás můžou stát čas i peníze. Takové situaci se dál ale předejít, a to třeba přípravou ve Škole suché výstavby.

Požádejte o dotace a získejte až 650 000 Kč

Až budete přemýšlet, z čeho rekonstrukci nebo stavbu zaplatíte, nezapomeňte na program Nová zelená úsporám. Ten totiž poskytuje dotace na rekonstrukce, jejichž cílem je snížit energetickou náročnost budovy. Typicky třeba zateplení, na které můžete dostat příspěvek až 650 000 Kč. Program ale vypisuje dotace i na koupi nebo výstavbu domů s velmi nízkou energetickou náročností.

Výběr článků

Načítám