Hlavní obsah

Hledáme další dobrovolníky. Projekt #BoSmePartyja úspěšně pokračuje

Komerční článekMoravskoslezský kraj

Projekt Moravskoslezského kraje #BoSmePartyja chce posílit dobrovolnictví v regionu. Na výzvu hejtmana kraje Ivo Vondráka a dalších zástupců partnerů projektu se již přihlásilo téměř šest stovek lidí ochotných nezištně pomáhat. „V terénu“ jich je už více než sto třicet, přesto je potřeba, aby se na spolu2@msk.cz hlásili další.

Foto: Moravskoslezský kraj

Hejtman kraje Ivo Vondrák všem dobrovolníkům děkuje

Článek

„BoSmePartyja. Samotný název našeho projektu mluví za všechno. Je potřeba, aby se lidé semkli a byli ochotní nabídnout pomocnou ruku. Protože jsme krajané, BoSmePartyja. Nemocnice i sociální zařízení v našem kraji nám stále hlásí problémy s personálním zajištěním provozu, a tak nám celkem 40 organizací napříč regionem zaslalo požadavek na dohromady 158 dobrovolníků. Jsem rád, že se nám podařilo vyhovět. Pomáhá už 135 ochotných lidí,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a poděkoval všem partnerům projektu #BoSmePartyja. Kromě kraje jsou to také město Ostrava, dobrovolnická centra ADRA, společnost Heimstaden a Ostravská univerzita.

Foto: Moravskoslezský kraj

Je potřeba, aby se lidé semkli a byli ochotní nabídnout pomocnou ruku. Protože jsme krajané

K dnešnímu dni se na výzvu #BoSmePartyja ozvalo 575 zájemců. Podrobnější formulář vyplněný zpět odevzdalo 390 z nich. Školení absolvovalo již 206 budoucích dobrovolníků, z nichž bylo na nutné PCR testy objednáno 146 osob. „V terénu“ už je 135 aktivních dobrovolníků. Pomocnou ruku nabídli lidé z Ostravy, Opavy, Frýdku-Místku, Třince, Jablunkova nebo například Příboru. Kromě nutného proškolení musí dobrovolníci také absolvovat PCR test na přítomnost koronaviru. Testování mají dobrovolníci bezplatné.

„Většina dobrovolníků dochází do sociálních služeb. Tam pomáhají pečovat o klienty, ať už se jedná o pomoc při stravování, technickou podporu, dezinfekci prostorů, aktivizaci klientů nebo jejich doprovod k lékaři. Nesmírně důležitá je také samotná přítomnost dobrovolníka, který je ochotný si s klienty zařízení popovídat, něco mu přečíst nebo třeba jen tak posedět. Za seniory už dlouhou dobu nesmějí do domovů docházet na návštěvy jejich blízcí. Zaměstnanci zařízení mají v těchto dnech opravdu hodně práce, a tak je pozornost dobrovolníků a ochota naslouchat opravdu k nezaplacení. Má vliv na psychický a často i na fyzický stav klientů,“ řekla vedoucí ostravského Dobrovolnického centra ADRA Dagmar Hoferková a připomněla, že ADRA všechny dobrovolníky prostřednictvím on-line kurzů proškoluje, také jim zajišťuje nutné pojištění a je kdykoliv k dispozici pro dotazy či konzultace.

Foto: Moravskoslezský kraj

Dobrovolnice Sylva Bajerová pomáhá pětkrát do týdne

Dobrovolníci pomáhají v průměru dvakrát týdně, a to dvě až čtyři hodiny. Dobrovolnice Sylva Bajerová chodí pomáhat dokonce pětkrát do týdne. „Před pandemií jsem pracovala v cestovním ruchu jako průvodkyně, takže jsem teď bez práce a mám hromadu času. Do Domova seniorů Kamenec chodím třikrát do týdne, vidím v tom smysl. Starám se o seniory, trávím s nimi volný čas. Těšívám se třeba na pana inženýra, který v příštím roce oslaví 94. narozeniny. Povídáme si spolu německy, vzpomínáme, často se i zasmějeme,“ popsala své zkušenosti 51letá dobrovolnice Sylva Bajerová, která kromě tří dnů v domově navíc dva dny v týdnu dochází domů k seniorovi, aby mu pohlídala užívání léků a zkrátila mu dlouhou chvíli. Povídají si, sledují dění z okna nebo si procvičují paměť.

Další zájemci o dobrovolnictví se mohou hlásit na mailové adrese spolu2@msk.cz.

Výběr článků

Načítám