Hlavní obsah

ESET za účasti Kipa Thorna a Briana Coxe udělí ocenění za vynikající vědecké výsledky

Novinky, ESET software spol. s r.o.

Slavnostní předání cen ESET Science Award se uskuteční již 16. října v Bratislavě. Hosty letošního ročníku jsou dva světoznámí vědci, profesoři Kip Thorne, nositel Nobelovy ceny za fyziku, a Brian Cox, známý popularizátor vědy na BBC a nositel Řádu britského impéria. V mezinárodní porotě zasedne také česká vědkyně Hana Dvořáková.

Foto: ESET software spol. s r.o.

ESET za účasti Kipa Thorna a Briana Coxe udělí ocenění za vynikající vědecké výsledky

Článek

Cenu ESET Science Award uděluje od roku 2019 Nadácia ESET, a to v kategoriích Výjimečná osobnost slovenské vědy, Výjimečný mladý vědec do 35 let a Výjimečný vysokoškolský pedagog. Letošním předsedou poroty, která bude rozhodovat o vítězích, je profesor Kip Thorne, nositel Nobelovy ceny za fyziku za rok 2017. Profesor Thorne se bude předávání cen osobně účastnit.

Kip Thorne potvrdil platnost Einsteinovy teorie relativity detekcí gravitačních vln a byl blízkým spolupracovníkem a přítelem Stephena Hawkinga. Působil také jako výkonný producent a vědecký poradce hollywoodského filmu Christophera Nolana Interstellar a spolupracoval a hrál ve známém americkém seriálu Teorie velkého třesku.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Kip Thorne potvrdil platnost Einsteinovy teorie relativity detekcí gravitačních vln a byl blízkým spolupracovníkem a přítelem Stephena Hawkinga.

Hostem letošního ročníku je také profesor Brian Cox, světoznámý britský vědec v oboru částicové fyziky, nositel Řádu britského impéria, popularizátor vědy a moderátor pořadu BBC Zázraky sluneční soustavy a zázraky vesmíru.

Letošní ročník se nese v duchu hesla „Věda je naděje“ a odkazuje tak na aktuální propojení vědy a celosvětového dění v souvislosti se šířením nákazy koronavirem. „Pandemie a výzvy posledních měsíců nám opakovaně ukázaly, jak důležité je podporovat práci vědců a výzkumníků. Systematický vědecký přístup nám umožňuje rozlišit pravdu od domněnek a výmyslů, být hlasem rozumu v polarizované společnosti, a překonávat tak i ty největší výzvy,“ poznamenává generální ředitel společnosti ESET Richard Marko.

V mezinárodní porotě zasedne česká vědkyně a filantropka

Spolu s profesorem Thornem budou o vítězích rozhodovat další mezinárodně uznávaní vědci. Mezi nimi v porotě zasedne i česká vědkyně v oboru chemie Hana Dvořáková.

Foto: ESET software spol. s r.o.

Spolu s profesorem Thornem budou o vítězích rozhodovat další mezinárodně uznávaní vědci. Mezi nimi v porotě zasedne i česká vědkyně v oboru chemie Hana Dvořáková.

Hana Dvořáková pracovala ve výzkumném týmu světově uznávaného vědce Antonína Holého z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky a stála u zrodu jednoho z nejúčinnějších léků proti HIV. Spolu s manželem, profesorem Dalimilem Dvořákem, založili v roce 2013 nadaci Experientia, která podporuje mladé vědce z oboru organické, anorganické a lékařské chemie. Oba jsou ambasadory celé akce.

V porotě dále zasedá bioložka Fiona Wattová z londýnské King's College, známá po celém světě výzkumem kmenových buněk, Ralf Riedel, profesor anorganické chemie na Institutu materiálových věd Technické univerzity v Darmstadtu, a Tibor Krisztin, profesor matematiky na Bolyaiově institutu Univerzity v Szegedu.

Udílení cen a doprovodné akce mohou diváci sledovat online

Udílení cen ESET Science Award doprovází bohatý program, který bude částečně probíhat online. Diváci tak mohou v týdnu před udílením cen sledovat například diskuzi mezi profesorem Thornem a profesorem Coxem na téma „Je věda řešením všech výzev lidstva?”. Akci bude možné sledovat například na webových stránkách ESET Science Award.

Mezinárodní porota vybere vítěze z 15 nominovaných finalistů v pátek 15. října 2021 v centrále společnosti ESET v Bratislavě. Laureáti budou vyhlášeni během slavnostního večera 16. října v budově Slovenské filharmonie. Akci bude živě vysílat Slovenská televize. O možnostech sledovat celou událost online budou zájemci informováni několik dní předem prostřednictvím facebookových stránek společnosti ESET a ESET Science Award.

Výběr článků

Načítám