Hlavní obsah

ČR je chytrá země, ale musí to dokázat

„Česká republika má dobré mobilní sítě 4G a vysokorychlostní internet, ale pokulhává v technologii 5G. Ta přitom bude hrát klíčovou roli v odklonu od levné ekonomiky,“ řekl Pavel Košek, ředitel korporátní komunikace společnosti Huawei Technologies (Czech).

Foto: archiv Huawei

Ředitel korporátní komunikace společnosti Huawei Technologies (Czech) Pavel Košek

Článek

Slýcháme o tom, jak zaostáváme za EU.

Česká republika na tom není špatně. Vynikáme v pokrytí 4G a vysokorychlostním internetem, ale připravenost na 5G pokulhává. Nebál bych se vize České republiky, která se stejně jako Izrael stane startupovou technologickou velmocí.

Jedním z problémů je i nedostatečné pokrytí venkova.

Nejde jen o venkov. Je potřeba pokrýt i příměstské oblasti. Epidemie covidu nám vcelku jasně ukázala využití kvalitního připojení. Aktuálně lidé z oblastí spadajících k velkým aglomeracím musí dojíždět za prací. Cílem by mělo být, aby práce „cestovala“ za lidmi.

Jak hodnotíte investice operátorů do 5G?

Sítě 5G se uplatní primárně v rámci průmyslových řešení a určitě je využijeme v digitalizaci výroby a odklonu od toho, čemu se říká “levná ekonomika”. To se bez nasazení 5G udělá jen těžko a řada zemí a kontinentů je už na míle před Evropou.

Je dnes možné rozvíjet výrobu a služby s vysokou přidanou hodnotou?

Vyšší a vysoká přidaná hodnota práce je klíčová. Rozvinutá digitální infrastruktura je nezbytná. Svoji úlohu přebírají autonomní řešení a umělá inteligence.

Foto: archiv Huawei

Huawei Technologies (Czech)

 Když porovnáte Česko s ostatními zeměmi, jak si stojíme?

Opravdu jsme dobří v infrastruktuře. Jsme chytrá země, jenom to musíme dokázat. Horší je to s digitalizací státu a služeb. Ve dvacátých letech 21. století vám u lékaře vytisknou papírovou zprávu a vy ji taháte s sebou k dalším vyšetřením. Máme různé portály, což nejsou chytrá řešení, ale agregátory prolinků.

Huawei je v ČR už patnáct let, jak si představujete svou budoucnost?

Huawei Technologies (Czech) je česká zodpovědná firma, otevřená a transparentní s nabídkou vyspělých řešení špičkové úrovně. Je plně na zodpovědnosti a kompetenci operátorů, koho si vyberou jako svého dodavatele. My jsme samozřejmě připraveni dodávat to, co si zákazníci objednají, jako jsme to dělali doteď, ke spokojenosti všech zúčastněných. Pokud budeme moci působit ve férovém, prokonkurenčním, proinvestičním prostředí, pak to bude budoucnost skvělá pro ČR, firmy i její občany.

Jak by měla vypadat infrastruktura i digitalizace výroby v roce 2025?

Bylo by optimální, aby průmysl pokročil v digitalizaci a tím ubylo těžké fyzické práce. Pokud tu má být čtvrtá průmyslová revoluce, tak má ulevit lidem a zmenšit podíl fyzické práce na celkové produktivitě.

Výběr článků

Načítám