Hlavní obsah

Cesta k dostupnému bydlení pro samoživitele

Novinky, WOMEN FOR WOMEN, o.p.s.

Lucie při nedávné dopravní nehodě přišla o svého manžela. Hned poté se dozvěděla, že manželovi během manželství vzniklo několik dluhů, o kterých ona neměla ani tušení. Jako čerstvá samoživitelka však dluhy nemohla sama splácet. Velmi rychle tak přišla o bydlení a ve složité finanční situaci se musela uchýlit na ubytovnu…

Foto: Shutterstock.com

Vlastní bydlení je obecně pro jednopříjmové domácnosti s dětmi, tedy rodiče samoživitele, často nedosažitelné

Článek

Toto jsou příběhy samoživitelů, které píše sám život a se kterými se denně potýkají v organizaci Women For Women, o.p.s.

Problematika bydlení je v současné době aktuálnější než kdy jindy, a to nejen vlivem pandemie COVID-19. Vlastní bydlení je obecně pro jednopříjmové domácnosti s dětmi, tedy rodiče samoživitele, často nedosažitelné. Tyto rodiny jsou tak odkázány zejména na bydlení nájemní. Mnoho samoživitelů však nemá dostatečnou finanční rezervu na zaplacení kauce na nájemné ve výši několika měsíčních nájmů, což jim brání v získání adekvátního bydlení. Často vlivem přidružených problémů (náhlý rozpad vztahu nebo útěk od násilného partnera, absence výživného, ztráta zaměstnání, zdravotní problémy či dluhy a exekuce) jsou pak často nuceni setrvat v nevyhovujícím bydlení typu ubytovny, azylového domu nebo nějakým způsobem závadného bydlení. Těmto rodinám tak poskytnutí příspěvku na kauci na bydlení pomůže dostat se ze začarovaného kruhu, postavit se na vlastní nohy a žít samostatný, kvalitní a spokojený život.

Projekt Bydlím, tedy jsem obecně prospěšné společnosti Women For Women manželů Tykačových již od roku 2012 pomáhá samoživitelům udělat první krok směrem k novém životu pomocí dvou programů: Kauce na bydlení a První rok.

Kauce na bydlení poskytuje přímo finanční pomoc a hradí kauce na nájemné ve výši až 25 000 Kč. Pomáhá tak rychle a efektivně konkrétním samoživitelům, aby mohli zajistit bezpečný a důstojný domov pro své děti.

V loňském roce se podařilo vyřídit v programu Kauce na bydlení více než 300 žádostí o finanční příspěvek na bydlení. Letos, díky situaci, poptávka ještě více vzrostla.

Komplexnější řešení pro samoživitele, kteří se potýkají již s velkými problémy a nedokáží je sami řešit, nabízí program První rok. Ten vedle dotovaného bydlení obsahuje i další nástroje pomoci dle individuálních potřeb – právníka, psychologa, finančního a personálního poradce, podporu volnočasových aktivit dětí, doučování apod.

Příběh se šťastným koncem

Lucie se po sledu několika nešťastných událostí ocitla sama bez své desetileté dcery na ubytovně. Při nedávné dopravní nehodě přišla o svého manžela. Hned poté přišla další rána, když se dozvěděla, že manželovi během manželství vzniklo několik dluhů, o kterých ona neměla ani tušení. Lucie jako čerstvá samoživitelka však dluhy nemohla sama splácet. Velmi rychle tak přišla o bydlení a ve složité finanční situaci se musela uchýlit na ubytovnu. Dcera jí byla odebrána a umístěna do dětského domova. Lucie má po nehodě trvalé následky, zážitky z nehody na ní dopadly i psychicky, a musí tak využívat pravidelné pomoci odborníků. Nemůže tedy plně pracovat a je odkázaná na invalidní důchod, dávky pro pozůstalé a případné přivýdělky z brigád. V minulém roce však vlivem pandemie COVID-19 pro ni bylo o to složitější si nějakou vhodnou brigádu zajistit. Se svou dcerou i v tak těžké době neztratila kontakt a snažila se s ní trávit co nejvíce času. I na ošklivé a nevyhovující ubytovně dceři zařídila v pokoji dětský koutek, aby se tam alespoň v rámci možností cítila během návštěv dobře. Lucie však dobře věděla, že dceru zpět do péče může získat až v momentě, kdy bude mít vlastní a vhodné bydlení. Spojila se proto s několika pomáhajícími organizacemi v okolí, aby vyřešila dluhy z manželství a zajistila si vhodné bydlení pro sebe a dceru. Na základě spolupráce s jednou takovou organizací si podala žádost o kauci na nájemné do programu Kauce na bydlení projektu Bydlím, tedy jsem obecně prospěšné společnosti Women for Women. Poskytnutí kauce na nové nájemní bydlení Lucii pomohlo dostat se z nevyhovujícího prostředí ubytovny, dceru získala zpět do své péče a s novým pozitivním impulzem si sehnala práci. „Zatímco pro většinu je domov samozřejmostí, tak pro nás je to jako nějaký zázrak.“, uvedla ve svém poděkování.

Cílem programu Kauce na bydlení Women for Women, o.p.s. je finančně podpořit konkrétní samoživitele pomocí úhrady kauce na nájemné. Příspěvek je poskytován rodinám samoživitelů po celé České republice až do výše 25 000 Kč. Nezbytnou součástí programu je transparentní účet 888555577/5500, kam mohou na kauce přispívat dárci. Finance z každého daru jsou 100% využity na úhradu kaucí na bydlení pro konkrétní samoživitele.

Výběr článků

Načítám