Hlavní obsah

Češi mají na účtech biliony, inflace jim z nich ukrojila více než 96 miliard

Novinky, RONDA INVEST

Inflace v Česku stále stoupá vzhůru a předčila veškerá očekávání. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 4,9 %, což je nejvíce za posledních 13 let.

Foto: Canva Pro

Inflace v Česku stále stoupá vzhůru a předčila veškerá očekávání

Článek

Jak se proti inflaci bránit?

V posledních týdnech a měsících téměř vše kolem nás zdražuje. Rostou ceny téměř všech surovin, ze kterých firmy vyrábí a růst cen se tak promítá i do koncových cen výrobků. Pokud hádáte, že tak výrazný růst cen je jedním z důsledků pandemie koronaviru, pak se nemýlíte. Ceny surovin narůstají mimo jiné díky vysoké globální poptávce, kterou podporuje zotavování čínské ekonomiky. Pozadu nezůstává ani druhá největší ekonomika světa – USA, kde se prezidentu Bidenovi podařilo prosadit jeden z největších balíků na podporu ekonomiky v historii USA v hodnotě 1,9 bilionu dolarů.

Zdražování se samozřejmě nevyhnulo ani České republice. V září se inflace v Česku zvýšila na 4,9 %, což bylo o 0,8 % více než v srpnu. Jedná se tak o nejvyšší inflaci za posledních 13 let. Oproti srpnu vzrostly například ceny elektřiny, tabáku, oděvů či automobilů. Již deset měsíců v řadě zdražují pohonné hmoty. Jaké jsou tedy možnosti, jak se inflaci bránit?

1. Spořicí účet

Spořící účet patří k nejméně rizikovým formám spoření. U spořícího účtu ale při dnešních úrokových sazbách neočekávejte vysoké zhodnocení - v průměru činí pouze pár desetin procenta.

2. Stavební spoření

Další možností je stavební spoření. Nevýhodou stavebního spoření ale je, že v průběhu času reálné zhodnocení vámi spořené částky postupně klesá. A to proto, že máte naspořeno stále více peněz ale státní podpora, kterou dostáváte, je pořád stejná. Pokud si budete ročně spořit částku 20 000 Kč po dobu 18 let (3 stavebka po sobě), dostanete se na průměrné roční zhodnocení 1,76 %, a to i se započtením státní podpory.

3. Nemovitosti

V případě vysoké inflace, které aktuálně čelíme, je potřeba pro investici vybírat taková aktiva, jejichž ceny rostou ideálně ještě rychleji než samotná inflace. K těm nemovitosti v posledních letech bezesporu patří. Připomeňme, že v roce 2015 se průměrný 70 metrový nový byt v Praze prodával za cenu okolo 3,9 milionu korun, dnes je cena stejného bytu na více než dvojnásobku.

Rychle rostoucí ceny nemovitostí jsou zajímavou příležitostí pro investory. A to nejen pro ty velké. Využít toho mohou i lidé, kteří si mohou dovolit investovat třeba jen tisíc nebo několik tisíc korun. Jako jednu z možností můžeme zmínit investice do nemovitostních projektů RONDA INVEST. Investoři získají výnos přes 7 procent ročně. Vše potřebné lze zařídit on-line z domova. K první investici navíc bonus 500 Kč. S investicí nejsou spojeny žádné vstupní ani průběžné poplatky. Výnosy z investice jsou vám vypláceny každý měsíc na účet, takže si můžete tímto způsobem budovat svůj pasivní příjem nebo získané výnosy znovu investovat a získat tak ještě vyšší výnos.

Pokud vás možnost investovat do nemovitostních projektů u RONDA INVEST zaujala, můžete si pročíst zkušenosti jejich investorů. Samotnou investici pak můžete zařídit jednoduše on-line z domova.

Foto: RONDA INVEST

Přehled investice

Výběr článků

Načítám