Hlavní obsah

Cebia odhalila šokující pravdu o falšování původu ojetých aut

Novinky, Cebia

Každé 20. ojeté auto, které se prodává v Česku jako tuzemské, pochází ve skutečnosti ze zahraničí. U dovezených aut se falšuje původ dokonce u každého 5. vozu.

Auta, která mají falešně uvedený český původ, pocházejí téměř ze všech koutů světa

Článek

Vyplynulo to z rozsáhlé analýzy společnosti Cebia, která porovnala inzerovaný a skutečný původ u 417 866 ojetých aut prodávaných na velkých inzertních portálech od loňského ledna do letošního května.

Auta, která mají falešně uvedený český původ, přitom pocházejí téměř ze všech koutů světa. „Kromě těch, která byla vyrobena pro Německo, Slovensko, Rakousko či Francii, jsme našli také spoustu vozů ze zemí východní a jihovýchodní Evropy, zejména z Polska, Maďarska, Ruska, Chorvatska, Běloruska či Ukrajiny,“ popisuje výsledky rozsáhlé analýzy aut Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia, která už více než 30 let pomáhá motoristům bojovat proti nekalým praktikám při prodeji ojetých aut a přes kterou lze skutečný původ vozu jednoduše zjistit na www.cebia.cz.

Ročně se prodává přes 100 000 aut s falešným původem

„Ročně se prodává s falešně českým původem okolo 15 000 ojetých aut a dalších 90 000 dovezených aut má ve skutečnosti jiný původ, než tvrdí prodejce,“ upozorňuje dále Pajer.

Víte, kde leží Nikaragua? Auto z této země se prodávalo jako české

Skutečný původ některých aut se však skrývá i v mimoevropských zemích. Některé vozy, o kterých si kupující a dnes už třeba i majitelé mysleli (a pravděpodobně stále myslí), že po celou dobu svého provozu byly registrované jen v České republice, pocházely také například ze severní Afriky, především z Alžírska, Maroka či Egyptu. Původ dalších vozů pak vedl až do Střední a Jižní Ameriky a do zemí jako je Mexiko, Nikaragua, Dominikánská republika, Francouzská Guyana, Argentina či Chile. „A nakonec jsme objevili i vůz, který byl inzerován jako český, ale ve skutečnosti byl vyroben pro tichomořský ostrov Nová Kaledonie,“ říká dále ředitel společnosti Cebia Martin Pajer a dodává, že Cebia zaregistrovala i reexporty mezi Českou republikou a Slovenskem. „Narazili jsme na případy, kdy se auto vyrobilo pro Itálii, odkud bylo převezeno do České republiky, dále na Slovensko a zpátky k nám. Pak bylo prodáváno s českým nebo slovenským původem,“ vysvětluje Pajer.

U dovezených aut se pak podle analýzy společnosti Cebia vyskytovaly i vozy původem ze zemí Perského zálivu včetně Kataru či Saúdské Arábie nebo ze zemí východní Asie.

Jak zjistit skutečnou zemi původu? Jde to jednoduše a online 

Skutečnou zemi původu zpravidla nelze zjistit z velkého technického průkazu. Může v něm být uvedená poslední země dovozu, kde však mohlo dojít jen k účelové registraci vozidla, aby u něj mohl být deklarován například německý původ. V kopii technického průkazu pak nemusí být informace žádná. Zjistit skutečnou zemi původu můžete tak, že si prověříte historii auta přes Cebii na www.cebia.cz, kde je potřeba zadat VIN vozu.

Kromě země, pro kterou bylo auto vyrobeno (a drtivá většina aut v takové zemi byla i provozována!), se můžete také dozvědět, zda nemá auto stočený tachometr, zda nebylo havarované či poškozené a případně jak a jaká byla výše škody, jak bylo servisované, jaký je skutečný rok jeho výroby, skutečná výbava dle výrobce, zda není registrované jako odcizené či zatížené leasingem nebo spotřebitelským úvěrem, jestli nebylo provozováno jako taxi či zda se na něj vztahovala některá svolávací akce výrobce, zda, jak a za kolik bylo v minulosti inzerované a vidět můžete i fotografie vozu v inzerci či po havárii nebo poškození.

Prověřit si lze auto s českým i zahraničním původem. Data pocházejí od pojišťoven, autorizovaných i neautorizovaných servisů a pneuservisů, výrobců vozidel a importérů, prodejců a autobazarů, policie, stanic technických kontrol, finančních a leasingových institucí, inzertních a aukčních portálů a dalších zdrojů.

U dovezených aut se falšuje původ u každého pátého vozu.

Kupujte auta od seriózních prodejců

Mezi nejčastější podvody při prodeji ojetých aut patří zatajování havárií a na druhém místě pak stáčení tachometrů. Zatajování skutečného původu se řadí na pomyslnou třetí příčku. Vzhledem k velké četnosti podvodů je důležité auto kupovat u seriózního prodejce a vždy si prověřit jeho historii. Ochráníte tak nejen své finance, ale také svoji bezpečnost a bezpečnost celé posádky.

Výběr článků

Načítám