Hlavní obsah

Bolí vás stále v krku? Máte často rýmu? Vyšetření u lékaře vám může zachránit život

Novinky, Proton Therapy Center Czech

Škrábání v krku, bolest či potíže při polykání... Řada z nás by se domnívala, že se jedná o běžné onemocnění dýchacích cest. Málokoho by napadlo, že by se za těmito „obyčejnými“ příznaky mohla skrývat zákeřná nemoc. O nádorech hlavy a krku se nemluví úplně často, přitom jejich výskyt je prudce na vzestupu a týká se stále častěji mladých lidí.

Foto: Proton Therapy Center Czech

Proton Therapy Center Czech

Článek

Nádory oblasti hlavy a krku mohou často zůstat dlouho bez příznaků. Pacienta k lékaři obvykle zavedou obtíže, které nezmizí ani po několika měsících. “Jedná se o dlouhodobou rýmu nebo bolest v krku bolest při polykání, které nijak nereagují na běžnou léčbu. Úplně nejčastěji přivede pacienty k lékaři zduření krčních uzlin,” uvádí primář Protonového centra v Praze doc. MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D. Ten se v pražském Centru specializuje na protonovou léčbu, tedy ozařování, pacientů s nádory v oblasti hlavy a krku.

„Ozařování nádorů v oblasti hlavy a krku patří k nejnáročnějším jak pro pacienta, tak pro lékaře. V této oblasti je příliš mnoho orgánů citlivých na záření (mícha, slinné žlázy, mozkový kmen, polykací cesty, oči, optický nerv apod), které mohou být poškozeny, zároveň je ke zničení nádoru potřeba použití vysokých dávek. Standardní radioterapie tuto situaci není schopna vždy vyřešit. Protonová léčba je výjimečná především tím, že kromě vynikajících výsledků léčby prokazatelně snižuje riziko vedlejších účinků, které provází jiné druhy léčby. Minimalizuje například riziko polykacích obtíží, významně snižuje riziko ztráty sluchu či zraku, a většina pacientů je navíc schopna absolvovat ozáření ambulantně, tedy bez nutnosti hospitalizace.“

Foto: Proton Therapy Center Czech

MUDr. Jiří Kubeš, Ph.D.

Posláním Protonového centra (PTC), které je součástí Národního onkologického centra a které léčilo již téměř 8000 pacientů, je poskytování nejmodernější onkologické péče, v níž technologie, špičkové lékařské vybavení a zkušení odborníci zaujímají nezpochybnitelnou pozici. Jedinečné jsou také péče a přístup k pacientům. Díky nejnovějším technologiím a zkušenostem lékařů PTC s protonovou radioterapií se mohou v Centru léčit pacienti se širokým spektrem onkologických diagnóz - konkrétně s karcinomem prostaty, karcinomem prsu, s nádory hlavy a krku, maligními lymfomy, nádory plic a centrální nervové soustavy, sarkomy a nádory zažívacího traktu. Mezi pacienty PTC patří i děti.

Protonová léčba je ze zákona hrazena zdravotními pojišťovnami a má na ni nárok každý pacient z ČR.

• Vyšetření i léčba v Protonovém centru (PTC) jsou hrazeny ze zdravotního pojištění.

• Vyšetření i léčba v Protonovém centru (PTC) jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. • Kontaktovat Protonové centrum může kdokoli a ze všech krajů ČR.

• Nejnovější informace najdete na webových stránkách www.ptc.cz a na Facebooku Centrum protonové léčby. Také je pro více informací možné zavolat na +420 222 999 000. Pro více informací je také možné zavolat na +420 222 999 000.

Foto: Proton Therapy Center Czech

Výběr článků

Načítám