Hlavní obsah

200 let od Mendelova narození slaví celý svět. Otec genetiky je teď i na bankovce

Novinky, ČESKÉ DUKÁTY

Touhle bankovkou v obchodě nezaplatíte. A byla by taky škoda nosit ji v peněžence. Jde o malé umělecké dílo, a i když na sobě nese číslo 200, její hodnota je mnohem vyšší. A s léty ještě poroste.

Foto: ČESKÉ DUKÁTY

Gregor Johann Mendel, rodák z Moravy, který jako první popsal zákon genetiky, je na bankovce obklopen svými hrášky i včelami.© ČESKÉ DUKÁTY

Článek

Pamětní tisk (paměťovku) na počest Gregora Johanna Mendela vydaly ČESKÉ DUKÁTY – společnost, která si ve sběratelském světě získala renomé svými zlatými a stříbrnými dukátovými ražbami. Stejně jako u předchozích projektů na počest Václava Havla a Jaromíra Jágra, spolupracovala i tentokrát se Státní tiskárnou cenin, podnikem, který tiskne všechny české papírové peníze už od doby první republiky. Díky tomu má Mendelova paměťovka všechny ochranné prvky, jako je ceninový papír s vodotiskem, ceninové podtiskové rastry, mikrotexty, barva s fluorescencí pod UV lampou a další, které jsou „kuchařským tajemstvím“ tiskařských profíků.

Překvapení pod UV světlem. Některé obrázky jsou kvůli ochraně proti padělání viditelné jen pod UV lampou. © ČESKÉ DUKÁTY

Ruční rytí bankovek je český unikát

Česko má dlouhou tradici umělecky hodnotných bankovek, které v zahraničí sbírají ceny. A ještě jeden unikát: nikde jinde ve světě už se obrázky na bankovky neryjí ručně jako u nás. Novou „bankovku“ ČESKÝCH DUKÁTŮ navrhl zkušený grafik a rytec Rudolf Cigánik, který kromě portrétu vědce zobrazil motivy spojené s jeho životem a průkopnickou prací. Mendel byl totiž nejen přírodovědec, zkoumající ve svém skleníku rostliny hrachu různých barev a jejich „děti“, ale byl především knězem, také meteorologem a vášnivým včelařem. A proto na „bankovce“ najdeme motivy včel nebo hrášků.

Na rubu je znázorněna bazilika Nanebevzetí P. Marie, součást brněnského augustiniánského opatství, v němž se J. G. Mendel roku 1843 stal novicem a později opatem. A právě tam se od 19. července odehrají velké oslavy připomínající 200 let od Mendelova narození. Vzdát hold mu přijedou špičkoví vědci z celého světa a na náměstí po Mendelovi pojmenovaném se odehraje víkendový festival pro širokou veřejnost.

Paměťovka je dobrou investicí i krásným dárkem. Dodává se v elegantním obalu. © ČESKÉ DUKÁTY

Sběratelé, pozor, chystají se další paměťovky

ČESKÉ DUKÁTY připravují na každý rok minimálně jeden podobný tisk k poctě výrazných osobností českých dějin. Chcete-li se stát sběratelem, nebo jím už jste, zajistěte si včas „svého“ Mendela na stránce www.200mendel.cz.

Výběr článků

Načítám