Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Vše dobré před obtížným rokem

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tyto Oči jsou poslední před Vánoci i v letošním roce. Chci je věnovat čtenářkám a čtenářům. Jenom na Twitteru mě sleduje přes 100 000 lidí a čtou také Oči, protože je tam vždy dává redakce Novinek i já. Nic lepšího než takový zájem si autor přát nemůže.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na této platformě, novinky.cz, kde mě v této chvíli sledujete, mezitím řada lidí vytvořila novou formu trávení volného času a svým způsobem nový společenský zvyk. Pravidelně se pod mými texty potkávají a s chutí se pokaždé pouštějí do debat, jejichž smysl není v tom, že někdo někomu něco dokáže, natož někoho přesvědčí. Je to ale jako v hospodě: za ta léta štamgasti už ví, kdo je opravdu chytrý, kdo zas moc rozumu nepobral, a taky všichni znají pár týpků, kteří jako lidi stojí za pendrek, a přesto je z hospody nevyhazují, protože do ní tak nějak patří, když tady žijí.

Mám respekt vůči řadě debatujících, kteří prokazují velký rozhled, informovanost, chápání souvislostí, a když potřebují rázně usměrnit ty, kteří se žádných pravidel nedrží (a jsou-li usvědčeni ze lží, lžou klidně dál), dělají to elegantně, bez nadávek. Ale ty facky vždycky plesknou jedna radost. Na rozdíl od těch, které usměrní, vystupují pod pravými jmény, takže je všechny mám v povědomí.

Mé díky patří panu M. L., který mě léta pravidelně a zcela z vlastní vůle zásobuje smysluplnými ukázkami těchto debat. Proto znám jména úctyhodných čtenářek a čtenářů, před jejichž trpělivostí s jinými jedinci, kteří nedají na fakta ani na logiku, opravdu smekám. Někdy vyvstanou z těchto střetů texty, které mají vysokou úroveň pochopení věcí a procesů.

Cením si toho, že tyto ženy a tito muži nedají na první dojmy ani na zažrané stereotypy, hledají fakta a vlastním příkladem nejlépe ukazují, že v současné době může člověk sám najít hodně odpovědí na své otázky, vládne-li schopností a vůlí je najít. Informační prostor je otevřený pro každého, kdo s ním umí a chce pracovat.

Čtenářkám a čtenářům, kterých si pro zmíněné vlastnosti vážím, přeji krásné prožití vánočních svátků. A načerpání sil před rokem, který neslibuje být snadný. Jednak přijde poznávání, jaký snědený krám dostala do vínku nová vláda. Jednak píšu tuto úvahu a zároveň poslouchám v přímém přenosu tiskovku Vladimira Putina. To mi sice přibližuje, jak mohly vypadat řeči jiného agresora koncem 30. let 20. století. Jenže vůbec žádná radost z toho neplyne.

Výběr článků

Načítám