Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Voják, krysa a dezertér

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začal bych tím, že žijeme v nepřátelském státě. To není pustý výmysl, ale úřední označení České republiky. Je obsaženo ve vyhlášce vlády Ruské federace ze dne 13. května 2021. Česko je zde státem, „který koná nepřátelské akce vůči Ruské federaci, občanům Ruské federace nebo ruským právnickým osobám“. Proto jsou ruskou vládou podnikána vůči České republice odvetná opatření.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

To je reálný stav na úrovni dokumentů nejvyšších ruských mocenských kruhů. O útocích na české politiky a množství protičeských výroků mluvčí ruského ministerstva zahraničí, natož o výpadech prokremelských médií proti Česku, z důvodu šetření místem podrobně vyprávět nebudu. Jsme v konfliktu s Ruskem. Někteří odborníci to nazývají hybridní válkou, kterou Moskva vede proti Západu obecně a proti Praze konkrétně.

V každé válce jsou vojáci, kteří brání svou zemi. Vedle nich se vždy vyskytnou krysy, které působí na území svého státu, ale pracují v zájmu nepřítele. Také se vynoří dezertéři, kterým se válčit nechce, protože se zajímají především o bezpečnost vlastního zadku.

Co se děje v autoritářském a vlastně už téměř totalitním Rusku a jeho filiálce a cvičišti, tedy Bělorusku, experti vědí dávno a dobře. Ostatní to teď pozorují na příkladu běloruské atletky Krysciny Cimanouské, kterou se podařilo uchránit před ohrožením svobody a života, a šéfa nevládní organizace Běloruský dům na Ukrajině Vitala Šyšova, kterého se před smrtí ubránit nepodařilo.

Klip běloruské skupiny Daj darohu! (Uvolni cestu!) s názvem Baju-baj (Halí belí) diktátor Aljaksandr Lukašenka zakázal jako extremistický. Nemusíte rozumět rusko-běloruskému textu klipu, abyste pochopili, jaké zlo se tlačí na Evropu z východu. To nejsou plané řeči, je to drsná realita. Bělorusko je přitom jen předsíní Putinova Ruska.

Jsou role rozdány také v Česku? Jistě, každý to ví. Voják, který brání svou zemi, je ředitel BIS Michal Koudelka. Naopak v zájmu Kremlu léta působí v Česku prezident Miloš Zeman, který si v Moskvě vysloužil přezdívku „náš člověk v Praze“. Svou náchylností se Zeman vůbec netají, je to ostatně čestný a upřímný člověk.  Je logické, že druhý zmíněný nesnáší prvního zmíněného a udělal by cokoliv, aby tento voják přestal bránit svou zemi a překážet Kremlu. Vyslovil se pro to veřejně a opakovaně.

Bezpečnostní výbor se k šéfovi BIS sejde v pátek

Domácí

Jenže Koudelkův další osud ve funkci je v rukou vlády. Tedy premiéra Andreje Babiše. Kope Babiš za Česko, nebo za Rusko? Lepší lakmusový papírek než kauza Koudelka se najde jen stěží. A co Babiš? Snaží se z boje zběhnout.

Karty jsou rozdány. Známe vojáka, krysu i dezertéra.

Reklama

Výběr článků

Načítám