Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Tři, dva, jedna… Ústavní krize z vůle Miloše Zemana odstartovala

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I pro lidi, kteří se o cyklistiku nezajímají, je známý alespoň z televize obrázek ze začátku závodu na dráze. Borci jako by nechtěli vyrazit k finiši a mají zdánlivě jen snahu, aby z kola nespadli. Jenže zdání klame. Poměrně brzy přijde okamžik, kdy začne opravdový závod a už si to rivalové rychlostně nedarují.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tato etapa našeho politického dráhového klání nastala dnes. Prezident Miloš Zeman ukončil spekulace o tom, kdo je ten kandidát na ministra Fialovy vlády, přes kterého nepojede jeho širokorozchodný vlak. Potvrdil, že spekulace nebyly žádné spekulace, ale jenom odraz reality.

Za více než třicet let v politice se nepřátelé, které je třeba zničit, v mysli Miloše Zemana střídali poměrně často. Od podnikatelů ve fialových sakách přes Miroslava Macka, Karla Machovce, Petru Buzkovou, Vladimíra Špidlu a další, za stálé přítomnosti stálic v podobě novinářů, obzvláště politických komentátorů, dospěl dnes k osobě Jana Lipavského.

Tento muž prý není hoden býti ministrem, neboť podle Zemana má nízkou kvalifikaci, distancovaný postoj k visegrádské spolupráci, distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem a chce, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky. Je to uklidňující prohlášení. Za více než třicet let se Zemanem mohl každý, kdo měl zájem, prostudovat jeho tahy a triky. Uklidňuje to, že jsou pořád stejné.

Na okraj je třeba poznamenat, že premiér Miloš Zeman udělal ministrem vnitra Stanislava Grosse, který byl Mgr. a titul JUDr. získal za nejasných okolností. Ne, není třeba z Hradu ani z Lán za toto připomenutí děkovat. Hlavní je, že Pravda vítězí! (Sem patří rozchechtaný smajlík.)

Zásadní na Zemanově zásadním prohlášení však je, že nezmiňuje skutečné důvody, proč by byl ministr zahraničí Lipavský nepohodlný. Tedy nepohodlný pro Zemana. Ještě přesněji: nepohodlný pro Zemanovy politické kumpány v Moskvě a Pekingu. Jak rád říká sám Miloš Zeman: „Elementary, dear Watson!“

Prezident, dokonale ve svém stylu, kdy zatajuje pravou příčinu, tak odstartoval ústavní krizi v České republice ve chvíli, kdy země zoufale potřebuje novou, práceschopnou vládu, nikoli dobíhající herku pod vedením Andreje Babiše. Čím hůře na tom Česko v sevření pandemie a ekonomických problémů bude, tím lépe pro Moskvu a Peking.

Nu, dobrá práce, abych byl taky stylový.

Co s tím hodlá dělat další závodník, který doposud taky vypadal, že ho zajímá jen to, aby předčasně nespadl z kola? Petr Fiala se hodlá obrátit na Ústavní soud. Jenže krize už vypukla a poběží dlouho.

Reklama

Výběr článků

Načítám