Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Tanečky mezi kapkami deště s chytáním třešní

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Americký ministr zahraničí nejezdí do Česka běžně. Když přijede, nebývá to zdvořilostní návštěva. Ta se sice v rámci pobytu Mikea Pompea také odbyla, ale jen s prezidentem Milošem Zemanem a byla velmi krátká. Více by obě strany také nemusely unést.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Premiér Andrej Babiš prozradil, že hlava státu seznámila amerického ministra zahraničí s prohlášením, že ona, hlava českého státu, není agentem Ruska ani Číny, ale je pro světový mír a proti terorismu. Musela udělat na Pompea veliký dojem.

Ministr ale nenechal nikoho na pochybách, jak se staví USA k Rusku a Číně. Babiš zůstal věrný svému stylu. Když mluvil Pompeo o tom, že by Česko mělo vyřadit z tendru o dostavbu JE Dukovany Rusko jako nepřátelský stát, Babiš mlžil. Ale jakmile zmizel americký ministr z obzoru, vysvětlil, že to neudělá.

Předvedl taneček mezi kapkami deště. V čem spočívá? V bezpáteřnosti. Babiš se slovně hlásí k severoatlantické civilizaci, ač je sám spíše příkladem, jak nemá státník v této civilizaci vypadat. Když ale přichází chvíle pravdy, zjišťuje se, že není schopen přetrhnout pupeční šňůru, která ho poutá k minulosti a tím pádem k Rusku, které se do této minulosti vyvíjí.

Babiš totiž zároveň prohlásil, že je šokován tím, co se teď děje v Bělorusku. Buď je naivní, anebo to hraje. Premiér je povinen vědět, co se děje v zemích spadajících do širšího regionu, v němž se nachází jeho stát. Násilí a mučení jsou běžné nejen v Bělorusku, ale také v Rusku, kde použití mučení na policii a ve věznicích přiznal veřejně v roce 2019 jako jev běžný pro polovinu regionů tamní generální prokurátor. K dispozici jsou videa sadistického zacházení s podezřelými i vězni.

Babiše ovšem zkritizoval poslanec KSČM Daniel Pawlas: „Premiér Andrej Babiš se na společné tiskové konferenci shodl s Pompeem, že se Rusko snaží zničit demokracii a rozbít západní alianci. Od člověka, který rád o sobě tvrdí, že je za všech okolností objektivní, protože je člověk z business, jsou to slova směšná a měl by se za ně před občany stydět.“ Jenže komunistická kritika byla předčasná, jak se později ukázalo.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Vojtěch Filip v roce 2016 na sjezdu KSČM prohlásil, že zárukou míru jsou Ruská federace, Čínská lidová republika a „dynamicky se rozvíjející Írán“. Od Pawlase tedy nic nového nezaznělo. Ale nechtěně zdůraznil, s kým ve skutečnosti Andrej Babiš je, s USA nebo s KSČM. Ve svých tanečcích mezi kapkami deště jako odměnu chytá přezrálé třešně.

Reklama

Výběr článků

Načítám