Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Přineste jinou vládu

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika má nejvyšší tempo nákazy koronavirem ze sousedních zemí. Denní přírůstky nových případů nemoci covid-19 na milion obyvatel jsou za minulý týden v Německu či na Slovensku zhruba třetinové.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Premiér Andrej Babiš se pořád chlubí, jaké jsme ohledně koronaviru jedničky. Ano, jedničky jsme, jen od chvostu. Jak je to možné, když máme vládu, o jejíchž úspěších premiér řeční doma i v cizině?

Ryba smrdí od hlavy. V systému, jehož vnitřní vazby končí vždy u jediného člověka, platí, že vše stojí a padá se schopnostmi tohoto jedince. Jaké má schopnosti Andrej Babiš, dávno víme.

V autoritářském systému se vyskytuje i jiný prvek: nejvyšší šéf ztrácí soudnost a sám sebe, pod vlivem devótního okolí, vidí jako nadčlověka. To se už stalo i Babišovi. Neznám autora níže uvedené kresby, ale přesně vyjadřuje, co si kdekdo myslí o poslední koronavirové kauze. Babiš byl osvobozen od karantény, i když absolvoval dvouhodinové jednání s hlavní hygieničkou Jarmilou Rážovou, která má pozitivní test na covid-19. Prý seděl daleko a měl respirátor.

Respirátor je samozřejmě výmluva a nesmysl. Otec Slunce, matka Země a švýcarská astrologička drželi nad premiérem ochrannou ruku. Vlastně dvě. Ty má astrologička. Slunce je sice otec a Země matka, ale ruce nemají.

Chaot v čele současného systému plodí chaotické prostředí pro celou zemi. Kdo pochybovačně kroutí hlavou, že je to přece předseda vlády, tak by snad měl mít nějaké malé šedé buňky, ať zhlédne toto shrnutí.

Máme i s čím srovnávat. V normální zemi to vypadá asi takto: Důvěra ve švédské politiky od jara, kdy šla kvůli pandemii politická témata stranou, klesla. V premiéra z dubnových 49 % na srpnových 34, ve vládu z 50 na 36 a v opozici z 30 na 14. Naopak státnímu epidemiologovi Andersi Tegnellovi v srpnu věřilo 63 % dotázaných, uvádí čerstvý průzkum DN/Ipsos.

To je tak, když politici nekecají odborníkovi do práce a přijímají řád, který nastolí. Pak se jim můžou preference měnit kvůli jejich politickým postojům, ale důvěra v odborníka zůstává stejná, protože nedochází k odezdikezdismu z nejvyšších politických míst. Pro společnost je to lepší než Babišova jízda brzda-plyn.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Kdo chce jasnovidecký popis přímo z hnutí ANO, jak to bude za vlády Andreje Babiše a spol. vypadat například na železnici, až se řízení resortu ujmou báječní Babišovi bělokošiláči, si může posloužit. Bylo by fajn, kdyby se dalo říct: „Pane vrchní, přineste jinou vládu, tahle je zkažená!“ Ale většina strávníků spokojeně mlaská.

Reklama

Výběr článků

Načítám