Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Před Babišem, po Babišovi, bez Babiše

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jména lidí, kteří připravují projevy pro Andreje Babiše, jsou známá. Až do 1. ledna 2021 se ovšem nevědělo, že mu radí také František Palacký. Sám Babiš by, jsa urputným hovadem, jen stěží dovedl zakončit svůj novoroční proslov takto: „Byli jsme před covidem, budeme i po něm.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V mžiku se dočkal odpovědi z řad občanské veřejnosti:

Zvolená řečnická figura ale vybízí ke krátké bilanci, jak to bylo před Babišem, za něho a případně bude po něm. Sám předseda ANO hlásá, že ho zrodily tradiční politické strany. To není přesné. Zrodili ho voliči nespokojení se stranami, které byly k dispozici. Co jsou to za voliče? Nezbývá mi, než abych zkráceně připomněl precizní formulaci Mikuláše Beka:

„Je pravda, že my Češi jsme plebejský národ... Toto naše plebejství však má dvě tváře.

První z nich je plebejství lokajské, které se sklání před vrchnostmi či despociemi, ať již se historicky objevily na západ, či východ od nás. Svoji servilitu vůči silnějším pak lokajství kompenzuje pohrdáním slabšími či odlišnými, ať již to byli v minulosti Židé, nebo dnes uprchlíci a migranti. Toto lokajské plebejství pak s chutí nedodržuje a obchází společenská pravidla či zákony, když se nikdo nedívá nebo je zaručena beztrestnost.

Naše české plebejství ale má i druhou stránku, jíž je plebejství svobodné, které se osvobodilo prací a vzděláním. To ztělesňují životní příběhy osobností, jako byli František Palacký, František Rieger nebo Tomáš Garrigue Masaryk. Plebejství hrdé, sebevědomé, otevřené a také připravené pomoci tomu, kdo pomoc potřebuje.“

Dnes není sebemenší pochybnost, koho zastupuje Babiš a jeho spojenci a kdo se snaží oslovit opačnou část společnosti. Lokajské plebejství, které s chutí nedodržuje a obchází společenská pravidla či zákony, když se nikdo nedívá nebo je zaručena beztrestnost, to je popis, v němž pozná každý, kdo nemá klapky na očích, premiéra a jeho partu.

To je stav za Babiše. Může se letoškem přiblížit stav „po Babišovi“? Může, jenže to nepůjde snadno. Další muž, který celý svůj politický život tyje z lokajských plebejců, sedí na Hradě a bude-li fit, může začít po říjnových sněmovních volbách čachrovat se jmenováním premiéra, i kdyby Babiš neměl šanci sestavit vládu.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Ale i kdyby přišel život po Babišovi, záhy by se zjistilo, že také bez Babiše si dokážou zástupci „hrdých a sebevědomých“ plebejců vjet do vlasů. Jsou to jen lidé. Zatím však mají společný cíl: pomocí voličských hlasů zajistit, aby republiku přestala zalévat vlna lží, lokajství a podvodů v malém i velkém.

Reklama

Výběr článků

Načítám