Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pískej konec!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, co znamená Fuck you, wisdom? Dá se to z angličtiny překládat různě. Záleží na tom, jak pojmete české výrazy pro slovo fuck. Je to zkrátka překladatelský oříšek. Nám ale postačí, když použijeme jemnou, až holubičí variantu Do háje s moudrostí. A teď to chce vysvětlit, proč je řeč o tomto anglickém výrazu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tak totiž zní refrén jedné z písniček, které svého času natočil zpěvák Adam Vojtěch. Na vavříny Karla Gotta, ba ani Michala Davida sice nikdy nedosáhl, zato se proslavil v jiném oboru. Byl příliš slušný! Proto mu chtěl premiér Andrej Babiš v době, kdy byl zpěvák ministrem zdravotnictví, upravit noty, aby zněl drsněji. Ale nakonec premiér usoudil, že lepší je plukovník v hrsti než zpěvák na střeše. Dál už tento příběh každý občan sledující politické dění v zemi dobře zná.

Dnes se zpívající dobrý holub vrátil! Suomi roní slzy, nedorazí tam coby český ambasador, nezazpívá Finům Haista vittu viisaus! Do háje s moudrostí jde staronový ministr doma, v Česku a s ním jeho patron, předseda vlády Andrej Babiš. Jak to říkal Babišův patron Miloš Zeman? „Politik může být milován, politik může být nenáviděn. Ale politik nesmí být směšný.“ Stalo se.

A co sám Zeman? Ten směšný není. Je z jiného soudku. Zrovna dnes vyšly dvě novinářské investigace. Jedna mapuje jeho roli a roli Václava Klause staršího v napojení Česka na Kreml. Druhá dělá totéž v menším měřítku a to se týká už jen Zemana a jeho současného okolí.

Připomínám nedělní slova předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského v Otázkách Václava Moravce: „Je třeba si uvědomit, a to myslím smrtelně vážně, že Ruská federace je zemí, která se nikdy nevzdá té své minulosti, ve které ovládala tu střední Evropu. Vždycky bude usilovat o to, aby svůj vliv sem rozšířila. A vždycky bude představovat aspoň v té současné situaci reálnou hrozbu pro středoevropské země. A zajímavé je, že tedy realizují ty své choutky i prostřednictvím, abych tak řekl, státních agentů na území naší suverénní země.“

Takto viděno nabývá role Václava Klause staršího a Miloše Zemana coby lidí v nejvyšších státních funkcích České republiky, kteří se nikdy netajili až devótní sympatií ke komukoli, kdo v Kremlu po krachu ruského pokusu o demokracii sedí, dalších zajímavých obrysů.

Komediant, který o sobě tvrdí, že je urputné hovado, v čele české vlády. Otevřený stoupenec země, která dala Česko na seznam nepřátelských států, na Hradě. Je na čase požadovat: Pískej konec!

Reklama

Výběr článků

Načítám