Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pan premiér není idiot

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nejsem idiot, jak si někteří myslí,“ napsal v sobotu premiér Andrej Babiš. Opravdu si někteří občané myslí, že Babiš je idiot? Vždyť to není možné. Tedy nikoli že si to myslí, ale že může být idiot. Cítím povinnost tuto věc rozebrat a uvedenou fámu vyvrátit.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Celé to vzniklo po hlášce pana premiéra, že přijel na Bulovku v 7.40 ráno a byl potěšen, že žádná fronta na odběry zde nestojí.

Pak se začalo psát, že měli mít otevřeno až od osmi. A lidé, kteří na to poukazovali, pana premiéra rozzlobili. Musel to napsat a ulevit si.

Nevycházelo by to ani vědecky, že by mohl být idiot. Věda zná dva významy tohoto slova. Za prvé je to starší medicínsky termín označující člověka stiženého idiocií, což je nejtěžší forma oligofrenie, tedy slabomyslnosti, duševní zaostalosti. Česká kultura zhmotnila tuto podobu i filmově.

Osoba, kterou jste teď viděli v krátkém prostřihu, se naprosto nepodobá panu premiérovi. Připomínám dialog, který v literárním i filmovém díle tento výjev doprovází: „Kdyby někdo povídal, že císař je dobytek anebo že tu válku nevyhrajeme, tak přijdeš a řekneš nám, kdo to povídal. Rozuměls?“ - „Méééééé.“ Takhle pan premiér nikdy nemluví. On říká: „Čau lidi!“

Za druhé starořecké „idiotes“ znamenalo doslova „soukromý člověk“ a Řekové tak označovali občany, kteří se neúčastnili veřejných politických akcí. A to už vůbec není pravda! Vždyť pan premiér je doslova všude. Stačí se kouknout na stránku s jeho fotkami. Cožpak takhle vypadá idiot?

Bohužel jsem na facebookové stránce ANO nenašel snímky, které mě obzvláště zaujaly v poslední době. Lidé si dali tu práci a porovnali styl, kterým se nám pan premiér ukazuje, s předchozími nejvyššími představiteli strany a vlády.

Troufne si snad někdo říci, že soudruzi Biľak a Lenárt byli idioti, když tak dlouho vydrželi v nejvyšších funkcích?

Dobře, doba je roztřesená, hodnoty jdou do háje, připouštím, že zrovna u těchto soudruhů někteří, co si myslí, že pan premiér je idiot, uvedou, že to není vhodný vzor k napodobení. Ale soudruh Leonid Iljič Brežněv, který stál v čele jedné ze dvou největších mocností dlouhých 17 let, jim taky nebude vonět?

V úryvku ze seriálu Brežněv se líčí, jak osobně navštívil vesnický obchůdek a jak si tam koupil salám. Že se nedal žrát, jak ukazují tyto záběry? Panebože, lidi, myslel jsem, že ty námitky budou inteligentnější.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Vždyť ten salám nevyrobily Kostelecké uzeniny!

Reklama

Výběr článků

Načítám