Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nová role, Putinův sputnik

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Chcete říci, že jsou čeští zdravotníci horší než Němci?“ Umím si takovou otázku představit ve čtvrté cenové. Následovat by mohl flákanec. Není na tom nic extra českého, podobné výjevy jsou všude.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jenže tato věta zazněla ve vyjádření ministerstva zdravotnictví.

Tak nějak začíná fašismus. Prosím tu část ctěného čtenářstva, která se teď chytá za hlavu, ťuká si na čelo nebo cítí stoupající tlak, aby se uklidnila a seznámila – chce-li podrobnější výklad – s mým několik měsíců starým textem, kde se rozebírá, zdali má hnutí ANO fašistické rysy. Závěr byl kladný.

Ministerstvo zdravotnictví sice vede nestraník Jan Blatný, ale nominován je hnutím ANO a ani sám nevzbuzuje pochybnosti, že je český nacionalista, odmítá-li z pohnutek uvedených na začátku tohoto článku pomoci pacientům s covidem v Chebu využitím nabídky německé strany.

V Otázkách Václava Moravce včera sice řekl náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý, že Německo by mohlo přijmout jen deset českých pacientů s covidem-19, zatímco v Česku je k rezerva 218 intenzivních lůžek. Podmínkou Němců by podle něj navíc bylo, aby převezení pacienti neměli tzv. britskou mutaci koronaviru.

Jenže to je argumentace já o koze, on o voze. Blatný přece prohlásil, že nepředání Čechů německým lékařům je symbol. Čeho asi? Vypadá to, že nacionalistické malosti. Je to mentální příbuzný ministra zemědělství Miroslava Tomana, který vyzval poslance, aby byli „trochu nacionalisti“.

Otevřete hranice sanitkám, vyzývali demonstranti Blatného v Chebu

Domácí

Šéf této vládní party se mezitím odjel učit do Maďarska, jak zavést do země ruskou vakcínu Sputnik V.  „Chceme zvážit, že kdybychom získali vakcínu, šli bychom podobnou cestou jako Maďarsko,“ prohlásil. Tamní úřad pro kontrolu léčiv vakcínu schválil, ačkoli na úrovni Evropské unie se tak zatím nestalo.

Včera zas Babiš dělal v Čau lidi obchodního cestujícího Moskvy, když prohlásil, že jde o bezpečnou vakcínu. Jedním dechem sice dodal, že ji musí nejdřív schválit Evropská léková agentura (EMA). Ta ji ale může schválit, pouze když bude mít, co schvalovat. Babiš však jede v duchu hlavní kremelské TV, která oznámila, že si Sputnik V podmanil planetu a že státy stojí ve frontě, aby se na ně dostalo.

Maďarsko dalo definitivní zelenou ruskému sputniku

Evropa

Český premiér ani slovem nezmínil nástup státního policejního násilí v Rusku, který ruští nekremelští analytici označují za začátek fašistické diktatury v zemi. Babiš drží kremelský Rosatom v tendru na dostavbu Dukovan. Sputnik je rusky družice. Babiš má novou roli, je Putinův sputnik.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Nevíme sice, proč to dělá, ale zato víme, s kým budeme mít ve volbách tu čest.

Reklama

Výběr článků

Načítám