Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Přeháněl Gazdík, nebo je to jinak?

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Zaujala mě formulace poslance STAN Petra Gazdíka k nedávné volbě členů Rady ČT: „Byť jsme jako opozice vystupovali jednotně s cílem bránit nezávislost České televize, hlasovací mašina komunisticko-populisticko-fašistické koalice je zkrátka v přesile.“ Pojďme tuto formulaci rozebrat.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

S tím, že tato hlasovací koalice je částečně komunistická, by nemohli polemizovat ani samotní komunisté. Šéf jejich poslaneckého klubu Pavel Kováčik včera v Otázkách Václava Moravce řekl, že jsou toleranti. Ignoranti ignorují, toleranti tolerují – a s vládou taky často hlasují.

K dalšímu bodu: Čau lidi! Má někdo námitky, že jde o koalici populistickou?

Zbývá největší kámen úrazu, označení fašistická. Přehnal to Gazdík? Požádejme o pomoc dvě velké osobnosti 20. a 21. století, Umberta Eca a Borise Strugackého. Oba se věnovali podstatě a podobám fašismu.

„Pokud jste náhle ‚zjistili‘, že jedině váš národ si zaslouží veškerý blahobyt, zatímco okolo jsou jen samé národy druhého řádu, pak vám blahopřeji. Právě jste udělali první krok k fašismu“ (Strugackij). - „Náš národ je geneticky určen, abychom hráli větší roli než doposud“ (Andrej Babiš).

„Věčný fašismus roste a získává přívržence tím, že využívá přirozený strach z cizího. První hesla fašistického, nebo proto-fašistického hnutí míří proti vetřelcům. Věčný fašismus je tedy z definice rasistický“ (Eco). – Nepřijmeme jediného uprchlíka. Ani děti (Babiš).

Fašismus používá výrazy typu „zdegenerovaní intelektuálové“, „nepoužitelní akademici“, „dekadentní snobi“ nebo „univerzity jako hnízda bolševismu“ (Eco). – Nebo „tradiční politické strany“ (Babiš).

Jediné, co může národ v rámci fašismu sjednotit, je společný nepřítel (Eco). – Za všechno může Kalousek, symbol korupce. A ještě Telička, který to v EU špatně vyjednal. Kampaň! (Babiš).

Za fašismu každý občan je členem nejlepšího národa na světě, členové strany jsou nejlepšími občany, každý občan může (nebo by měl) být členem strany (Eco). – Nebo zaměstnancem státu jako firmy, že ANO.

Vůdce si dělá nárok na to, aby zastupoval všechny (Eco). - „Nejsme levicové ani pravicové hnutí, jsme tady pro všechny“ (Babiš).

„Kdekoli politik zpochybňuje legitimitu parlamentu, protože už nereprezentuje Hlas Národa, začíná zavánět věčným fašismem“ (Eco). – Parlament je žvanírna (Babiš).

„Všechny nacistické a fašistické učebnice se vyznačují chudou slovní zásobou a primitivní větnou strukturou, aby co nejvíce omezily nástroje komplexního a kritického myšlení“ (Eco). – Autor zemřel v únoru 2016 a nedočkal se Babišových premiérských projevů.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Materiálu máte dost, můžete přemýšlet, jestli Gazdík přeháněl. Uzavřeme to slovy Umberta Eca: „Věčný fašismus se může vrátit v těch nejnevinnějších převlecích. Naší povinností je odhalovat ho a ukazovat na veškeré jeho nové formy – každý den, na každém místě zeměkoule.“

Reklama

Výběr článků

Načítám