Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nepremiér Babiš už nechce před soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tumáš, čerte, kropáč. Tolik jsem doufal, že včerejší text věnovaný Andreji Babišovi u příležitosti sněmu ANO a vydání knihy Může za to Babiš a jeho vláda bude na nějakou dobu stačit. Ale on se expremiér zase dere do prvních řad a stojí o pozornost. No tak dobře.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nositelé českého jazyka mohou mít k Andreji Babišovi jakýkoli postoj, ale jednu věc mu nemůžou upřít ani jeho největší odpůrci. Obohatil češtinu. To díky němu stačí říci Kampááááň, Účelovka, Kňúúú a každý, kdo sleduje politické dění v České republice, hned ví, co to znamená. Je trochu s podivem, že o tom nenapsal jednu ze svých četných knih, ale co není, může být. Ostatně nemusí všechno vznikat v knižní formě. Někdy stačí i dopis poslancům.

Je nutné, v rámci obecné babišologie, podotknout, že nejnovější dílo podepsané Andrejem Babišem tvůrčím způsobem prohlubuje zářezy, které dotyčný jako první nechal na pažbě českého povědomí. Je to legitimní postup: když je někdo ve svém oboru pionýrem, je vždy připraven dokazovat veřejnosti, že je opravdu ten nejlepší. Nejlepší nejen v důstojném reprezentování Česka ve světě s paní Monikou po boku, jak už nejednou uváděl. Je výborný také v kňúslednosti.

„Jde o zcela zjevný účelový pokus o moji kriminalizaci motivovaný snahou vystrnadit mě z politiky,“ charakterizuje Babiš své trestní stíhání. Kampáááň! Ale všimněme si, že tentokrát přizval expremiér i vyšší materie, jak by řekla jedna paní od pávů. Řečeno stručně: když poslanci vydají Babiše, přiblíží si trestanecký mundúr pro sebe někdy v budoucnu.

„Prosím, važte důkladně své rozhodnutí, neboť co jsem zde uváděl, není obhajobou mojí, nýbrž je obhajobou institutu poslaneckého mandátu ve světle často účelového postupu orgánů činných v trestním řízení, které pravidelně při své činnosti hřeší na jakousi předběžnou presumpci viny osob veřejně a politicky činných, čímž však opakovaně a zásadně ohrožují samotnou podstatu ústavního zřízení naší země,“ klade poslancům na srdce Andrej Babiš. Hotový Ferdyš Pištora.

Proč mluvím o obrácení? Protože ten starý, ošklivý Babiš ocejchoval parlament jako žvanírnu a dával všemožně najevo, jak ho pracovní povinnost dlít ve Sněmovně obtěžuje, nudí a štve. To ale byl pan premiér, předpokládal, že jím bude i v dalším volebním období, a na všechno jako Velký šéf zvysoka kašlal. Dnes je jen řadový poslanec.

Jiné by to bylo, kdyby ho, než se dostane před soud, zvolil lid prezidentem... To by možná šla dnešní pokora tam, kam kdysi, nejsa si vědom, že je odposloucháván, poslal pravdu a lásku.

Reklama

Výběr článků

Načítám