Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Nečistoty, odtok a státní sítko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na výpusť vany často umisťujeme sítko, aby zachytilo ty nejhrubší nečistoty a zabránilo ucpání odtoku. Ve společnosti tuto činnost provádějí příslušné státní organizace. Například ministerstvo vnitra zpracovává zprávy o extremismu a předsudečné nenávisti na území Česka. V pondělí takovou zprávu za rok 2020 schválila vláda.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Z tohoto většího dokumentu zaujala především zmínka o tom, že nejvýznamnějším uskupením s dominujícími xenofobními a vyhroceně nacionalistickými prvky zůstalo nadále hnutí Svoboda a přímá demokracie. Podle zprávy vnitra SPD nepřipustilo, aby ho na pozici lídra „vlasteneckého“ spektra kdokoli ohrozil.

„Jednoznačně se to projevilo při říjnových krajských volbách, kde hnutí zastínilo všechny ostatní ,pronárodní’ subjekty. Ve světle trvalých úspěchů hnutí Svoboda a přímá demokracie a pokračujících neúspěchů jiných subjektů začíná řada příznivců tohoto spektra, kteří dříve zaujímali vůči Tomiovi Okamurovi rezervovaný až kritický postoj, měnit názor,“ uvádí zpráva.

Vážné je toto konstatování proto, že SPD má momentálně místopředsedu Sněmovny a podle průzkumů volebních preferencí bude zastoupeno rovněž v dolní komoře českého parlamentu po říjnových volbách.

Pojmem extremismus jsou dle ministerstva vnitra označovány vyhraněné ideologické postoje, které vybočují z ústavních, zákonných norem, vyznačují se prvky netolerance a útočí proti základním demokratickým ústavním principům, jak jsou definovány v českém ústavním pořádku. Delší vysvětlení je obsaženo ve zprávě.

Projevy předsudečné nenávisti se v ní rozumí jednání, které je motivováno nesnášenlivostí a společenskými předsudky vůči určité skupině obyvatel. Zpravidla se jedná o skupiny definované rasou, národností, etnicitou, náboženstvím, sexuální orientací, politickým nebo jiným smýšlením, sociálním původem apod.

Z praktických projevů české politiky lze vyvodit závěr, že s těmito náladami a postoji nepracuje jen SPD. Přiživuje se na nich Babišovo ANO s apelem proti „cizákům“, KSČM s třídní a geopolitickou rozlišovací optikou a v poslední době rovněž ČSSD brojící proti agenturním pracovníkům v Česku.

Zpráva vnitra uvádí, že příznivci xenofobních subjektů často opakují myšlenky produkované prokremelskou propagandou. Je to konstatování stejně známého jevu jako ten, že tímto lepidlem jsou pevně spojeni Václav Klaus a Miloš Zeman. Bude zajímavé pozorovat reakci prokremelských xenofobů na brutální nástup Kremlu směrem k nařízení povinného očkování proti covidu s tím, že odmítači budou oficiálně diskriminováni.

Při sprchování se nelze vyhnout nečistotám. Odtok se ucpává zcela přirozeně. Kdyby byl člověk čistý a vlezl do sprchy, zjistil by záhy, že vykonává zbytečnou činnost. Společnost si zamořuje prostor vlastními odpady, to taky bylo, je a bude. Skutečný problém však nastává až s beznadějně ucpaným odtokem a vanou plnou hnusně špinavé vody. To se v dějinách stává pravidelně, proto se to musí hlídat.

Reklama

Výběr článků

Načítám