Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Losna, nebo Mažňák? České špičky kolísají a škodí tím zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V neděli na Rudém náměstí v Moskvě proběhla vojenská přehlídka, po níž si i někteří celkem loajální Rusové veřejně stěžovali, že televize nejvíce ukazovala nikoli válečné veterány, ale Vladimira Putina. Jako kdyby německý nacismus porazil on osobně.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jenže to byla především Putinova osobní akce stejně jako nedávné hromadění vojsk u hranic Ukrajiny a cvičení, které mělo umožnit Putinově armádě vyzkoušet budoucí vpád do této země. Po telefonátu Joea Bidena Putin stáhl část vojsk, ale zdaleka ne všechna. Vydírání válkou zůstalo hlavním argumentem, jehož pomocí chce dosáhnout svého cíle.

Tím cílem je nové rozdělení světa mezi USA a Rusko, přičemž Rusku mají připadnout ty země, které byly součástí Sovětského svazu, s výjimkou baltských států. Pokud by se Západ poddal, perspektivně by šlo uvažovat o rozšíření ruské zóny na státy, které spadaly do vlivu SSSR po druhé světové válce. Tedy i na Česko.

Kdyby nebyl v amerických volbách zvolen Biden, s velkou pravděpodobností by tento proces už běžel za souhlasu Donalda Trumpa, který Putinovi v podobných věcech neoponoval. Bidena musel Putin vydírat tím, že dostal svět na pokraj globální války. Zatím uspěl, ale boj bude dlouhý a bude se v něm počítat každý voják.

Členská země NATO, kterou je Česko, by měla mít svou příslušnost naprosto jasnou. Jenže zrovna v Česku má Kreml vrcholné představitele, které vnímá jako své prodloužené ruce. Je to především prezident Miloš Zeman, pak vicepremiér Karel Havlíček, ministryně spravedlnosti Marie Benešová a také první vicepremiér Jan Hamáček.

Pozná se to docela spolehlivě mimo jiné z (ne)přízně, kterou vůči českým činitelům projevují kremelská média. Zatímco takový Pavel Novotný z Řeporyjí nebo Ondřej Kolář z Prahy 6 jsou dítka ďáblova (tedy západní), všichni výše jmenovaní vládní činitelé jsou podáváni kladně. O Zemanovi nemluvě, ten je výlupkem ruských ctností a spolehlivým zdrojem pozitivních emocí Kremlu v srdci shnilého Západu.

Ze Zemana, Benešové a Hamáčka může Kreml mít nově radost proto, že kvůli jejich snaze rozmělnit jak vyšetřování Vrbětic, tak připravenou Hamáčkovu cestu do Moskvy vyzněla naprázdno výzva Andreje Babiše, aby Česko podpořilo více států EU v diplomatické válce proti Rusku. Babiš je však dalším potěšením Kremlu. Vždyť EU nepřekypovala vstřícností k Česku také proto, že premiér předtím mnohokrát ukázal prostředníček na unijní žádosti o solidaritu s výkřiky: „Sami máme málo!“

V současné světové situaci je každá země buď pro Losnu, nebo pro Mažňáka. Kolísání českých mocenských špiček, které jako by nevěděly, čí jsou, zemi škodí.

Reklama

Výběr článků

Načítám