Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Každý nám tě, vládo, závidí

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sešly se dvě zprávy. Ta první oznámila, že čtyři členové nákupního týmu Ministerstva zdravotnictví si díky pracovnímu nasazení během nouzového stavu vysloužili mimořádné odměny. Jde o zaměstnance, kteří během nouzového stavu sháněli prakticky po celém světě respirátory a další ochranné pomůcky proti novému typu koronaviru.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jaký finanční bonus ke svému platu inkasovali, však úřad ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO) odmítá říct.

Dobře makali, byli nadřízeným odměněni, dalo by se říct. Jak draze nakupovali, zda by nešlo pořídit zboží levněji a jak si tato operace stojí v porovnání s ostatními zeměmi, to ať prozkoumají orgány, které jsou k tomu příslušné svým zařazením. Já si jen laicky pamatuji dvě věci a omlouvám se všem odborníkům, kteří mají širší záběr.

Za prvé: Koncem ledna otevřel téma nadcházející pandemie a připravenosti českého státu na její příchod přímo v Poslanecké sněmovně Bohuslav Svoboda (ODS). Setkal se, a s ním celá opozice, s opovržlivým přístupem ministra Vojtěcha a vládního bloku ANO, ČSSD a KSČM, který toto varování shodil ze stolu.

Pak si kdekdo pamatuje výstupy Andreje Babiše na tiskovkách ve stylu Luďka Soboty s výkřiky, že všeho je dost a že sám bude potřebný materiál rozvážet do nemocnic. Nezasloužil by si nějakou odměnu spíše poslanec Svoboda než kdokoli z vládních struktur?

Za druhé: Přes agilnost nyní vyznamenaných pracovníků se v kritické době plnila média hlášeními lékařů a dalších zdravotníků, že ochranné oděvy nejsou a že od Vojtěchova ministerstva je nedostávají. Masivně se podomácku šily roušky. Dokonce, mnohem později, se z toho Babiš pokusil udělat předmět národní hrdosti pod vedením vlády. A tak se ptám: kdy kabinet odmění ty tisíce lidí, kteří šili roušky, aby nahradili šlendrián těch politiků a úředníků, kteří se pak chlubili cizím peřím?

Začal jsem tento text slovy, že se sešly dvě zprávy. Tu první, o odměnách od Vojtěcha, jsme už rozebrali. Druhá zpráva praví, že řada českých firem nově vyrábí roušky, prodávat je však nemůže. Narážejí na problémy při certifikaci svých výrobků. Laboratoře s patřičnou akreditací povolit či zamítnout prodej roušek a respirátorů jsou přehlceny testováním zboží dovezeného ze zahraničí. Problém se týká téměř všech nových tuzemských výrobců.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Co tu tedy máme, pane účetní? Státní úředníci byli odměněni za zajištění dovozu z ciziny. Dovoz z ciziny zahltil laboratoře. Laboratoře tím pádem nemůžou pustit do prodeje výrobky českých firem. Michal David kdysi zpíval: Každý mi tě, lásko, závidí. Mírně upravme a zazpívejme: Každý nám tě, vládo, závidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám