Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Jejich člověk se činí. Zn.: Pražský Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při procházení webových stránek v ruštině, zejména těch o cestování, lze často narazit na označení Pražský Kreml. Každého jistě napadlo, co se tímto názvem míní. Je to Pražský hrad. Dříve mě to mírně popuzovalo, protože až na to, že jde o výrazné architektonické památky, tyto dva komplexy nic nespojuje. Ale toto mírné rozčilení je pryč. Mají pravdu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ostatně ji měl v březnu 2018 už člen novinářského doprovodu prezidenta Vladimira Putina, reportér Komsomolské pravdy Dmitrij Smirnov, když napsal: „Náš člověk v Praze ještě na pět let. V Praze proběhla inaugurace Miloše Zemana.“

Tehdy nad tím někteří mávli rukou. To ale není správný přístup. Je přece známo, že Putin ani jeho podřízení neskrývají své záměry a už vůbec nehalí své úspěchy do mlhy nejasných vyjádření. Je to sdělení jasné jak facka: Zeman je Putinův člověk v Praze. A teď ruku na srdce: Zklamal snad český prezident v tomto směru aspoň jednoho občana ČR? Nikoli.

Zcela v souladu s Putinovou doktrínou vzkázal, že lidé v Česku, kteří s ním nesouhlasí, budou držet ústa. Hájil pozici Kremlu ve válce na východní Ukrajině. Když měl možnost říci něco o EU, co by souznělo s Putinovou mantrou, nenechal si tuto šanci ujít. Přímo Putinovi řekl, že novináře je třeba likvidovat. V Česku mával upraveným dárkovým kalašnikovem s nápisem Na novináře. K této sovětské zbrani má obecně něžný vztah: na setkání s občany vyřkl názor, že tehdejšího premiéra Bohuslava Sobotky se lze zbavit dvěma způsoby: buď počkat na svobodné volby, nebo použít kalašnikov.

Nově napřel český prezident své úsilí splynout s ruskou linií hned dvěma směry. Jednak prosazuje v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Dukovany ruský Rosatom, jednak pléduje pro ruskou vakcínu Sputnik V. V první oblasti nedávno povolal skupinu lidí, kteří nepatří do žádného rozhodovacího orgánu, ale Zeman prohlásil, že jsou to jeho experti.

Skuteční experti jako Dana Drábová a také české bezpečnostní orgány doporučili nebrat ruské a čínské firmy, protože tvoří bezpečnostní riziko pro Českou republiku. Zeman to chce udělat najust obráceně. Proč? Viz výrok novináře Smirnova.

Co se týče Sputniku V, nebyla tato vakcína schválena. Zde je oficiální sdělení EU: „Ruská vakcína Sputnik V proti covidu-19 dosud nebyla předložena Evropské agentuře pro léčivé přípravky k posouzení, a proto není v současné době k použití v EU registrována.“

To ale pragovákovi v Pražském Kremlu nevadí. Sám si přitom nechal píchnout americkou vakcínu. Putin si taky Sputnik do těla nepustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám