Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hra na aligátora

Dnes si zahrajeme na aligátora. Budeme si představovat, že jsme tento sympatický plaz a že jsme v daleké zemi prezidentem zvířat. Stačí jenom začít a už vás od toho neodtrhne ani nákladní tatra.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Tak tedy: Ve vaší zemi vládla parta zvířat pod vedením opičáka. Ve volbách opičák neuspěl, protože se s ním nikdo nechtěl spojovat.

Všechny, co s ním šli do holportu dřív, totiž pokálel. Novou vládu má vést sova. Nikoli doktor, i když doktor taky, ale profesor.

Všechno by proběhlo hladce, ale starý aligátor má v této hře roli, kterou si sám určil a kterou za nic na světě nehodlá opustit. Musí postupovat tak, aby vše skončilo jeho vítězstvím nebo přinejmenším patem.

Jinými slovy soví profesor nesmí vyhrát a v nejhorším případě by se novým šéfem vlády stát mohl, ale jen za podmínek, které stanoví aligátor.

Jakou strategii a taktiku byste zvolili?

Dobře, já vám napovím, jak to lze provést. Ale prosím o diskrétnost. Jenom vám to řeknu. Žádnému dalšímu to nepropalte!

Sova má hned na začátku hry jedinou šanci, jak to rychle ukončit. Aligátor totiž začíná partii vážně nemocný. Zůstane sice velmi nezdravý po celou dobu hry, ale zahájení je právě takové, že není schopen se dění zúčastnit.

To je rozhodující chvíle pro sovu a její přátele. V regulích stojí, že mohou prohlásit aligátora za neschopného hry a partii ukončit, načež začnou vládnout.

Jenže sova a její přátelé za skandování hesla Nejsme jako on! svou šanci pohřbívají a hra pokračuje. Teď to má aligátor v tlamě (kapsy nemá). Jednoho po druhém si volá k teráriu zvířátka z budoucí soví vlády.

Sova s tím souhlasí, že je to prý plazí právo. Má od aligátora příslib, že až se na zvířátka vynadívá, novou vládu jmenuje. Ale přes jednoho živočicha se prý nepřeplazí, i kdyby žáby padaly. Sova tiše přikyvuje.

Jakmile se zjistí, že aligátor jedno zvířátko chce skutečně zatratit, hrozí sova kompetenční žalobou k Soudu džungle. Aligátor se usmívá: potrvá to dlouho. Navíc se ozývá předpokládaný kuťoš, že se aligátorovi má ustoupit.

Pokud Soud džungle nakonec řekne, že aligátor má soví vládu jmenovat, může starý plaz předstírat, že věkem špatně slyší.

K jeho vyhnání z bahna sově a jejím přátelům síly nestačí, musí se spojit s opičákem. A ten za to bude chtít hodně. Jeho by nic netlačilo, pořád by byl premiérem až do chvíle, kdy se aligátor z bahna odporoučí.

Dokud se to nestane, může se odtamtud chechtat.

Reklama

Výběr článků

Načítám