Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hlupáci, nebo korupčníci?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když včera musela manželka Alexeje Navalného Julie poslouchat tupé rány státní moci, která bez jakýchkoli právních podkladů ničila dveře jejího bytu, byla v nezáviděníhodné situaci. Měla ale i dvě výhody. Za prvé věděla, že ona ani její muž nebyli mezi těmi spoluobčany a politiky, kteří přivedli k moci a celou dobu až donedávna podporovali Vladimira Putina. Za druhé věděla s jistotou, že v bytě vedle ní nejsou zrádci.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Proto čelila hrubé síle Putinových goril, které mlátily do dveří, s pocitem, že pravdu má ona. Stejně tak se cítili, podle jejich reakcí, lidé v Rusku na dalších dvanácti adresách pouze v Moskvě, na které včera uspořádali hon Putinovi opričnici s vylamováním dveří, ničením vnitřku bytů a odvlečením za mříže. Tito lidé se provinili jen jedním: nechtějí už Putina v čele státu, který jeho vinou stále více připomíná SSSR nikoli za Brežněva, ale za Stalina.

Zato v Česku plejády vládních činitelů, poslanců, podnikatelů a členů tripartity dělají vše pro to, abychom tady měli silné zastoupení bytostí, které zrovna páchají násilí v Rusku. Premiér Andrej Babiš podle šéfa STAN Víta Rakušana řekl, že vláda v tendru na nový blok jaderné elektrárny Dukovany nepočítá s účastí Číny, ale Rusko jako riziko nevnímá. Poslanci se odmítli zabývat nezákonnostmi, které páchá ruský režim.

Vicepremiér a multiministr Karel Havlíček se k věci dostavby Dukovan vyjádřil taky.

Buď se dotyční pohybují v bublině, do níž se nedostane jediný fakt. Pak by ovšem měli být superarbitrováni pro blbost. Anebo jsou Ruskem ovlivněni.

Bývalý rezident KGB ve Washingtonu Jurij Švec v rozhovoru s ukrajinským novinářem Dmitrijem Gordonem vyprávěl, jak probíhala verbovka cizinců včetně Donalda Trumpa. Tajní museli někdy vydírat, jindy nabízet peníze, ale také třeba i jen uchlácholit osobní komplexy jedince.

Rádio Svoboda zveřejnilo článek o působení Kremlu na české politiky. Hned v úvodu je velká fotografie Karla Havlíčka. Jde o jeho propojení s ruskými partnery.

Proti účasti Ruska vystoupili zástupci obou koalic: SPOLU a Piráti+STAN. Proti jsou české tajné služby. Proti je vládní zmocněnec pro jádro Jaroslav Míl. Proti je nejznámější odbornice v této oblasti Dana Drábová. Ale zmínění vládní a další činitelé dál chtějí stavět jadernou elektrárnu na půdě, která hrozí zemětřesením.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Kdyby pak nedejbože někdo volal o pomoc z okna, jak to musela včera udělat Julie Navalná, bylo by už pozdě. A bylo by úplně jedno, jestli bylo Česko uvrženo do neštěstí hlupáky, nebo korupčníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám