Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Emoce proti softwaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zjištění Seznamu Zprávy, že první vicepremiér, ministr vnitra, nedávný dočasný ministr zahraničí a předseda ČSSD Jan Hamáček čelí podezření, že chtěl kšeftovat s Putinovým režimem, je velký kalibr. Hamáček říká, že jde o lež, Seznam Zprávy mu zas veřejně sdělily, že mají svědectví přímých účastníků, kteří jsou připraveni je potvrdit, dojde-li na vyšetřování.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V každém případě detaily ze schůzky, jejíž konání Hamáček potvrdil, by si nedokázal vymyslet žádný novinář, ale musely pocházet od přímého účastníka. Správně by měl volat Hamáček po vyšetřování a případném soudním jednání ve věci. Neví se, jak by dopadl, protože Seznam Zprávy mají jasnou pozici:

Mezitím by Hamáček měl odstoupit ze všech funkcí. Nejen proto, že to žádá opozice. Vždyť i muž, s nímž se mají chlapsky rádi, měl stejný názor. Jenže nic takového v dobách, když už je díky Babišově vládě líp, očekávat nelze. To vám nejsou ty příšerné časy Palerma, kdy premiér odstupoval proto, že byl podezřelý z nekalého nabytí bytu, nebo protože se zapletl s podřízenou, a vicepremiér opouštěl úřad kvůli neoprávněnému používání titulu JUDr.! Teď je doba jiná. Papaláši mají klid na práci.

Ať je Hamáček podezřelý právem, či nikoliv, vytvořila se učebnicová politická situace, v níž opozice musí volat po demisi vlády, anebo usilovat o vyslovení nedůvěry. Proč jsem si myslel před vypuknutím kauzy Vrbětice, že by tento postup nebyl správný, a proč dnes zastávám jiný názor? Právě kvůli té kauze a jejím následkům v české společnosti.

Odhalení pozadí kauzy Vrbětice a další hektický vývoj posunuly nepřijatelnost současné vlády pro řízení státu z roviny racionálních argumentů do roviny emocí. Když vám ve vchodu řádí vandal, ale ničí jenom nástěnky a pomalovává stěny výtahu, utěšujete se rozumovým argumentem, že za pár měsíců budou nové volby předsedy sdružení vlastníků. Nad vandalem totiž drží současný předseda ochrannou ruku. Když ale vám začne vandal malovat lejny sprostá slova na vaše vlastní dveře a vy ztratíte trpělivost a budete řvát, že potřebuje vypráskat, zachováte se jako člověk. I když víte, že konec příběhu bude nejistý.

Takto se teď chová koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09). Naopak koalici Piráti a STAN kauza zatím nepřesvědčila, aby přidala podpisy pro mimořádnou schůzi k hlasování o nedůvěře vládě. Chce nadále jednat o rozpuštění Sněmovny.

Ani jedno z těchto řešení nevypadá pravděpodobně. Na jedné straně je ovšem postup v souladu s emocemi a morálkou, na straně druhé IT přístup, kdy víc cool než emoce jsou softwarové vychytávky.

Reklama

Výběr článků

Načítám