Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Ctěný škrob a sprostá rozhalenka

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Sobotní kongres ODS začal zdravicemi hostů. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, šéf lidovců Marek Výborný a předseda STAN Vít Rakušan nedávali důraz na ideologii. Hlavní myšlenku zformuloval Rakušan: „Společně odstranit zlo, které nám vládne.“

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pak mluvil předseda ODS Petr Fiala. V kritice současného vládnutí souzněl s předřečníky. Předestřel konkrétní kroky, které by ODS ve vládě udělala. Dokonce slíbil, co bude po sněmovních volbách: „ODS vstoupí do vlády v takové pozici, kterou bych nazval, velmi pomocně, seniorní. Prostě budeme rozdávat karty.“ Dál se ovšem Fialova řeč zahalila vzýváním konzervatismu.

Kongres pak pokračoval zde. V množství slov jen vzácně zazněl byť náznak vysvětlení, jak chce modrá strana zvýšit počet svých voličů tak prudce, aby mohla v příští vládě rozdávat karty. Fialova cesta ctěných škrobených límečků ji zatím přivedla jen k metě, která by to nedovolila.

Neplánovaně zvolený první místopředseda Zbyněk Stanjura mluvil o tom, že ODS musí přilákat voliče ze střední třídy. Opět nebylo jasné jak. Ale přímo na kongresu se narýsovaly dva možné směry, když by, obrazně řečeno, Fialův škrob doplnila nekorektní až sprostá rozhalenka.

První směr symbolizoval starosta Prahy-Řeporyjí Pavel Novotný. Jeho projev sice obsahoval sprostá slova, ale smysl v nich netkvěl zde.

Řečeno Novotného slovníkem, členové a funkcionáři ODS by měli zapojit mozky, zvítězit nad pohodlností, nebát se boje a konečně zvednout zadek z partajních seslí. Delegáti však rebelovi dali najevo, že jsou ochotni ho poslechnout a třeba se i zasmát, ale že na jejich zadky nikdo sahat nebude. Propadl.

Naopak byl manifestačně zvolen do funkce místopředsedy strany největším množstvím hlasů nositel jiné rozhalenky Alexandr Vondra zde.

V listopadu 2016 Vondra v ČT řekl: „Tu Prahu, ty velkoměsta tady začínají ovládat vegetariáni, nekuřáci, transvestiti, cyklisti, homosexuálové a já prostě potřebuju občas utýct na ten venkov, kde jsou ještě normální chlapi a ženský.“ Dodal, že je to strašné zjednodušení, ale že jsme ve světě zkratky.

Tento druh nekorektnosti plus důraz na členství Česka ve visegrádské čtyřce, kde hrají velkou roli autoritářské režimy v Maďarsku a Polsku, vyvolal nejhlasitější aplaus delegátů kongresu. V podobném duchu se neslo i vystoupení šéfa Senátu Jaroslava Kubery servírované kongresu jako třešnička na dortu. Ten by navíc mohl v disciplíně Chaotický projev soutěžit s Andrejem Babišem a měl by šanci vyhrát.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Směr ODS byl tak vytyčen dost přesně. Teď půjde o to, jestli přitáhne tolik nových voličů, aby strana mohla splnit Fialův slib a příště v zemi vládnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám