Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Co je dnes bezpečný odstup

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes informovali vládní činitelé, že v zemi zavádějí omezení. Ve 21. století se v Česku tak významný zásah vlády do života nekonal.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

O omezeních informovali vládní činitelé ráno před novináři zde. Je přirozené, že lidé, kteří vyrůstali po roce 2000, berou tyto kroky exekutivy jako nepříjemnou či dokonce nepřípustnou reakci. Přitom právě 20. století ukázalo, na co stačí a na co nestačí společnost tváří v tvář katastrofám, ať byly stvořeny lidskými bytostmi, nebo přírodou.

Jak dopadal tento konflikt na úsvitu civilizace, podává svědectví Starý zákon. Katastrofy se sice připisovaly Boží vůli, ale nezávisle na původci s sebou odnášely miliony lidských životů. Dnes tomu tak být nemusí. Ale síla živlu je stále velká, zvláště když momentálně není k dispozici lék ani vakcína proti nové nákaze.

Právě proto jsou oznámené kroky české vlády v zásadě jediným možným směrem, jak omezit dopad něčeho, co zatím celkově zastavit nelze. Než bude možné šíření nemoci utnout, je třeba, jak bylo opakovaně řečeno, dodržovat bezpečný odstup. Od čeho ale?

Od iluzí, že se to rozpustí samo sebou. Na druhé straně od paniky, že všechno je v háji. Od bagatelizování kroků vlády. Na druhé straně od přílišné důvěry v její schopnosti, protože všechny dopady vlastních opatření nepromyslela, ani na to neměla čas. Otázky a poukázání na případné nesrovnalosti jsou proto namístě.

Od švejkování jako například zde. Švejk, jak známo, byl superarbitrován pro blbost. Na druhé straně od nutkání vytvářet cosi jako občanské hlídky, které by rejdily ulicemi měst a obcí a přivlastnily by si právo zasahovat do životů spoluobčanů, aniž by na to měly – na rozdíl od vlády – sebemenší nárok. Kdo si myslí, že pomocníci Veřejné bezpečnosti byli pouze rysem komunistické minulosti, může u svého přesvědčení zůstat, ale také může být realitou nepříjemně překvapen.

Naopak není nutný žádný odstup od jiných věcí. Milion chvilek pro demokracii v reakci na opatření vlády přerušil sérii demonstrací. Odvolána je i akce plánovaná na úterní večer v Pardubicích. To je zralé rozhodnutí. Třeboň nabízí všem obyvatelům, kteří musí zůstat v domácí karanténě, nákup základních potravin do výše 500 korun. Služba je určená pro obyvatele města. Službu zprostředkovává městská policie. To je příklad hodný následování.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Až koronavirus pomine, budeme se ale muset vrátit k úvaze, kdo (nejen) na dnešní tiskovce působil vedle klidných odborníků dojmem, že tam vpadl z jiného světa a kdyby tam nebyl, nic by se nestalo zde. Od Andreje Babiše se vyplatí mít bezpečný odstup. Za epidemie i po ní.

Reklama

Výběr článků

Načítám