Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Císař pán nás všechny přežije, i když už není

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Jak dlouho byste nechali mluvit člověka, kterému na základě faktů povíte, že udělal divnou věc, ne-li chybu, a on vám na to odpoví, že jste idiot a blb? Předpokládám, že pokud nejste masochista, tak krátce. Teď se podívejme na to, co se děje před našima očima mimo rámec osobní debaty.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Andrej Babiš se ozval na kritiku rozhodnutí, které povede ke komplikovanému určení DPH na pivo, ve svém obvyklém stylu hulvátského grófa zde.

Kdo má důstojnost, reaguje na lítající splašky přinejmenším odchodem od páchnoucího gejzíru. Zkontrolujme, jak to vypadá v české společnosti.

Lednový volební model agentury Kantar CZ svědčí o tom, že je to úplně jinak zde. Třicet procent dotázaných se ve splaškách koupe, rozmazává si je po tváři, se zavřenýma očima k nim blaženě čuchá a dojatě šeptá: „Už je líp!“

Co to postihlo tyto dobré lidi? Je to jen český jev? Právě že není.

Každou neděli poslouchám na ruském rádiu Echo Moskvy živé hodinové vysílání, kterého se účastní tři novináři. Dva jsou mladíci z Echa v Moskvě, třetí je zkušený bývalý redaktor této stanice, který z Ruska emigroval na Ukrajinu. Ti dva v Moskvě se liší tím, že jeden je chytrý a má otevřenější mysl a druhý stále radí Putinovi, jak to má dělat, aby bylo líp, přičemž to myslí upřímně. Pravidelně za to dostává strašnou čočku od staršího kolegy.

Předevčírem se bavili o tom, jestli má smysl pátrat po špinavých penězích nejvyšších představitelů. Mladík s otevřenou myslí najednou setřel rozdíl mezi sebou a radícím kolegou a prohlásil, že to může být každému fuk, kolik ti nahoře ukradli, když něco dají lidem dole. Okamžitá anketa ukázala, že s tím souhlasí 84 procent posluchačů tohoto nejsvobodnějšího ruského rádia.

Starší novinář smutně poznamenal, že v Rusku běžní občané vidí ve vysoce postavených zlodějích nikoli podvodníky, ale hrdiny: „Vůbec nevnímají ani nechápou, že tyto peníze ukradli jim.“ Dodal osobní svědectví o době a okolnostech, za kterých se tento stav zrodil: „V Sovětském svazu kradli všichni. Z práce se odnášelo co se dalo. Bralo se to jako šikovnost.“ A jsme doma. Přece kdo nekrade, okrádá rodinu!

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Nesmí se opomenout také specifická živná půda, která svého času pomohla KSČ a dnes pomáhá kvést Babišovi. Ve filmu Jára Cimrman ležící, spící říká prostý vesničan s úctou a přesvědčeně: „Císař pán nás všechny přežije!“ Císař pán už není, ale poddaní zůstali a klaní se jiným panovníkům.

Reklama

Výběr článků

Načítám