Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Česká rovná páteř překvapila Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak schválně, která zpráva z Česka měla v kremelských médiích větší ohlas: Zemanova nenávist ke transgender lidem, nebo něco jiného? Na první pohled by to měl vyhrát Zeman. Je to, jak psal Putinův novinář, jejich člověk v Praze, a má v tomto druhu médií přednost. Ale tentokrát to prohrál.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zemanovy nenávisti si všimla především státní televize Rossija. Dala zprávě titulek Transgender jsou odporní! Zeman podpořil Orbána v boji proti EU. Ale jinak byla sklizeň chudá. Mnohem větší pozornost vyvolala jiná událost, která se v Česku mezitím odehrála a která, v porovnání se Zemanovým žlučotryskem, doma téměř zapadla.

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek si v pondělí předvolal velvyslance Ruské federace Alexandra Zmejevského. Předal mu diplomatickou nótu uplatňující mezinárodněprávní odpovědnost Ruské federace za její zapojení do explozí muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014, požadující plnou náhradu škod způsobených tímto mezinárodně protiprávním činem a vyzývající ruskou stranu k jednání v této záležitosti.

Sdělil ruskému velvyslanci, že nařízení ruské vlády o seznamu „nepřátelských států“ (což jsou Česká republika a USA) představuje porušení mezinárodního práva, konkrétně Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích (zejména závazku nečinit rozdílu mezi jednotlivými státy) a Smlouvy mezi Českou republikou a Ruskou federací o přátelských vztazích a spolupráci. Z tohoto důvodu by mělo být toto nařízení zrušeno.

Tato informace se objevila ve všech větších ruských médiích. Mluvčí MZV RF Marie Zacharovová ve svém obvyklém arogantním stylu na to zareagovala slovy, že si nedokáže představit, co se to děje v hlavách českých politiků, které označila za vyděrače. „Sami se zapsali na seznam nepřátelských států. A každým dalším zdivočelým prohlášením či akcí tento svůj status jen potvrzují,“ uvedla mluvčí.

Ruský mediální mainstream zmiňuje Česko v poslední době poměrně často jako jeden ze dvou nepřátelských států, jež má Rusko úředně na celém světě. Teď se v tomto mediálním prostoru setkal výstup Putinova člověka v Praze s výstupem lidí, kteří rozhodně loutkami Kremlu nejsou. Marketingově vyhrálo české ministerstvo zahraničí s požadavkem, který Kreml naštval tak, že ani Zemanova mast, na NATO s EU past, tentokrát nepomohla. Česká rovná páteř byla tak velkým překvapení pro média, která jsou zvyklá na reference o Zemanovi, jenž byl vždy největším přítelem, že prezidentův výstup, včetně opětovného tvrzení, že pracuje s více verzemi výbuchu ve Vrběticích, informačně přebila.

To není nepatrný detail. Rusko je momentálně v dalším záchvatu vyhrožování Západu nepřátelskými slovy i činy včetně bombardování západních cílů. Česká rovná páteř je za této situace zásadním držením těla.

Reklama

Výběr článků

Načítám