Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Babiše do koše, Zemana do pyžama. Spolu s virem

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Lídři opozičních stran jednali s premiérem Andrejem Babišem ještě před vyhlášením nových vládních opatření pro boj s covidem-19. Předseda ODS Petr Fiala pak oslovil občany.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Musíme se pokusit šíření viru zastavit. Už to nemá nic společného s běžným politickým soupeřením. Nerespektováním nařízení se nevymezujete vůči Andreji Babišovi, Romanu Prymulovi či komukoli jinému,” uvedl Fiala s tím, že na vystavování účtu vládě není teď ještě vhodná chvíle.

Za sebe naprosto souhlasím s dodržováním všech pravidel, která vláda vyhlásila. Protože chci, aby se nákaza vytratila co nejdříve a zanechala co nejmenší ztráty. Umím jen to, co je v mých silách, proto se především budu snažit, abych nevystavoval zbytečnému nebezpečí sebe ani ostatní. Potud s výzvou opozice nemám rozpory.

Nesouhlasím ale s tím, že na vystavování účtu vládě není teď ještě vhodná chvíle. Upřímně, neznám chvíli vhodnější, když jde o vládu, která současný stav zjevně zavinila. To, že budu dodržovat opatření, která vyhlásila, neznamená, že nebudu současně shromažďovat materiál pro její politickou obžalobu.

Za činy tohoto kabinetu je v první řadě odpovědný premiér. Nebudu tady zabírat místo opakováním jeho furiantských prohlášení po celou dobu epidemie. Rozumní lidé je znají, tupcům nepomůže ani tisíc připomenutí. Ale toto je zásadní: „Nevím o tom, že bych v něčem pochybil. Opozice křičela, když jsme nerozvolňovali. Všichni chtěli do Chorvatska. Chápu, že Babiš může za všechno. Já za to žádnou odpovědnost necítím. Samozřejmě cítím politickou odpovědnost.“ Babiš pro Rádio Impuls.

Týž Babiš se nejen neomluvil občanům za svoje mizerné výkony v premiérské funkci, ale ještě nasadil agresivní tón. Toto je trefná interpretace jeho slovních výronů. Za všechno mohou neukáznění občané! Hlavně mládež! A včera přidal Pražáky, kteří ilegálně chlastají v noci v suterénech, pak vylezou – a patrně vyženou celostátní statistiky až na rekordní záporné hodnoty.

Takový premiér nemá v čele vlády co dělat. Stejně jako nemá co dělat na Pražském hradě (tedy v Lánech) prezident, který přeje řadě obyvatel své země, aby měli hlad, jiným, aby zkrachovali, a mezitím pomocí insidera z bezpečnostní služby připravuje hanopis na šéfa BIS, což potěší státy nepřátelské vůči České republice.

Mechanismy, které uvolní tyto dvě funkce, musí odpovídat Ústavě. Cesta vede přes výsledky sněmovních voleb, které by mohly vyšachovat Babiše a vytvořit dostatečný počet poslanců, kteří by schválili ústavní žalobu na prezidenta ve věci velezrady. Současně s válkou proti viru tak má smysl oprášit jedno staré heslo a zavést jedno nové.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Takže: Babiše do koše, Zemana do pyžama.

Reklama

Výběr článků

Načítám