Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zkorumpovaní – Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvodem je třeba říct, že Andrej Babiš je zkorumpovaný politik. Nemáme pro to žádné důkazy, zrovna tohle si o něm dokonce ani nemyslíme, ale je veřejně známá osoba. Na tu se ochrana osobnosti nevztahuje, tak proč si také nedopřát.

Josef Koukal

Článek

Středočeský krajský soud takto, na místní poměry nebývalé široce, vyložil rozsah svobody slova ve sporu Transparency International s premiérem, kterému činnost mezinárodní protikorupční organizace leží v žaludku a haní ji, kudy chodí. Verdikt ještě není pravomocný a všechno může dopadnout jinak.

Totiž z praxe dobře víme, že, pokud jde o svobodu projevu, taková Amerika to u českých soudů zdaleka není. Za různá nactiutrhání zde bylo přikázáno bezpočet omluv, a pokud se výroky týkaly profesní cti, padaly i tresty za pomluvu.

Když jiný premiér Jiří Paroubek prohlásil o tehdy ještě novináři Jiřím Ovčáčkovi, že je prolhaný hlupák, musel k omluvě připojit ještě padesát tisíc korun odškodného. Klientka, která o svém advokátovi na webu tvrdila, že za vyplacené peníze neprovádí žádné úkony, dostala před několika lety za pomluvu dvouapůlletou podmínku. Teprve když věc dospěla až k Ústavnímu soudu, ten rozhodl, že obecné soudy byly příliš tvrdé a věc měla být řešena jako občanskoprávní spor.

Pro Babiše je zkorumpovaný každý, kdo s ním nesouhlasí, případně proti němu vystoupí, nebo dokonce jen úředně postupuje. Ať je to novinář, policista, nebo demonstrant. Z jakého jiného důvodu by také dotyčný mohl jednat... Většina osočených si to nechává líbit, ačkoli existují výjimky. Jana Filipová z Domažlicka loni uspěla, též zatím nepravomocně, s žalobou na jeho výroky o zaplacených demonstrantech na protivládních mítincích v Praze. Pokud odvolačka výrok Okresního soudu pro Prahu-západ potvrdí, bude se muset předseda vlády omluvit.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Transparency International zde byla před Babišem a bude tu i po něm. Radit někomu, zda si má nechat všechno líbit, nelze. Organizace profesně zaměřená právě na mapování korupce se může soustavným označováním za zkorumpovanou cítit uražena. Že pak premiér ohýbá slova a vysvětluje, že neměl na mysli žádnou trestnou činnost, je dětinské. Korupce je úplatkářství a úplatkářství trestný čin. Nebo si snad český předseda vlády občas myslí něco jiného, než říká?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám