Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Třetina školního roku už za námi - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Školní rok má sice deset měsíců, ale staré pravidlo říká, že co se do Vánoc nenaučí, už se nenaučí.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

A samotné Vánoce začínají ve školách tak zhruba 12. prosince, protože pak se nacvičuje Vánoční vystoupení a probíhá volný režim „Vánoce jsou svátky klidu – nezkoušejte naší třídu …“. (Citově vyděračská báseň má ještě pokračování, ale nejsem placený od znaku, ale paušálně za komentář – tak jste o profláklé kompletní dílo přišli).

Navíc nás ještě do Vánoc čekají podzimní prázdniny s ředitelským volnem navrch (aby se to dorovnalo na celý týden), nejvýznačnější jmeniny v roce (Vašek) – to se taky nejde do školy a 17. listopad. Na druhou stranu prvních deset dní v září se rozdávají učebnice, dolaďuje rozvrh a jezdí na seznamovací výjezdy – takže s tou třetinou je to přece jen diskutabilní.

O epidemii prázdnin, lyžáků, svátků, státně-školního měsíčního maturování, výletů a zanikání školního roku (tak od 12. června), které ve školách probíhá od ledna, se pak již nemá smysl rozepisovat.

Dní ve školách ubývá a natahuje se to pak počtem let. Ubývá také učení a přibývá různých projektů.

Podělím se o jeden typický moment, kterého jsem byl náhodou svědkem. Žena potřebovala něco vyřídit, a tak jsem dopoledne hlídal naše batole. Počasí dost chladné, ale nepršelo – vyrazili jsme s odrážedlem do lesíka na hřiště. V lesíku na hřišti bylo asi 20 žáků (tak desetiletých) a s nimi tři učitelky nebo dvě učitelky a jedna lektorka nebo nevím. Půlka září – nejlepší čas pro učení, žáci jsou už uklidnění po prázdninách a ještě odpočatí. 9.20 – druhá hodina – nejlepší čas pro učení, kdy jsou děti již probuzené, ale ještě čerstvé. Do rozvrhů se dává matika nebo jazyky.

Žáci byli moc slušní a vychovaní a dělali tam nějaký projekt, že se vodili se zavázanýma očima po skupinkách po lese. Patrně to bylo na utužení kolektivu, čemuž odpovídalo, že dvě vyučující plusminus jen koukaly a šéfovala to ta třetí. Ale třeba to bylo něco jiného. Pak ještě než dojdou zpátky do školy (15´) možná na to padla většina dopoledne.

Mám pocit (jako pedagog i otec tří žáků a studentů), že takových akcí přibývá. Druháčkové jdou do divadýlka, nikdo z učitelů moc neví na co, proč – jaká je kvalita programu, jestli má nějaký výchovně-vzdělávací aspekt. Třeťáci jdou na návštěvu do Kozlíkův dvůr s. r. o., kde mají kozlíka a ovečku, pak přijde škole fakturka na pár tisíc, paní učitelky to týden vybírají a hlavně celý den tam jedou a dohlížejí na kázeň a na průběh. Paní učitelky, které studovaly 20 let (za peníze daňových poplatníků), aby se mohly stát učitelkou a uměly učit. A celý den pak dělají jen dozor.

Já nejsem pro to, že mají žáci sedět imrvére ve škole na zadku a učit se. Ale když už jdu ven, to už musí mít učitel sakra připravený program a žáci musí něco smysluplného sami dělat. Ale dost často se bohužel jen někam táhnou, posedávají, učitel neučí, ale dohlíží.

A ještě je to jakoby správně. Protože, co máte proti kozlíkovi, aha? Není to vánoční diskotančení sedmaček – tradice? A v divadle jsou umělci!

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Možná ale (asi určitě) jsem v této věci v menšině, protože už jako dítěti mi přišlo na hlavu, když na mě chrochtal v agitačním středisku strýček Jedlička. Většina děcek se ale smála.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám