Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Tradice - Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada dívek, které se navzájem neznají, označila dosluhujícího poslance Dominika Feriho za sexuálního násilníka. Kdyby polovina z toho, co vypověděly do médií, byla pravda, šlo by o jednání, za jaké se pachatelé běžně umisťují do vazby. Ale my jim u toho nesvítili.

Josef Koukal

Článek

Na pozadí kauzy už se ovšem na všech fórech rozeběhla vášnivá debata, co je v lidském namlouvání si partnerů ještě přijatelné. Začíná to míněním, že by hoch s dívkou předtím, než naruší svou duševní a tělesnou integritu nějakým rande, měli nejlépe sepsat smlouvu. A končí sprostonárodním. „když holka říká ne, myslí vlastně jo“.

V médiích, na sítích, ale i v kolegiu děkana Právnické fakulty Univerzity Karlovy, kterou Feri loni dostudoval, či v akademickém senátu tamtéž to hučí jak v úle. Nejzajímavější pře se přesto rozproudila v samotné Feriho domovské TOP 09.

Aristokratické křídlo tvořené čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem a prvním místopředsedou Tomášem Czerninem jakoby mimoděk objasnilo, co si představovat pod slovem „tradice“ v názvu strany.

„Jsem proti násilí, ale kluci v jeho věku se už desetitisíce let snaží holky sbalit a dostat je do postele,“ řekl Schwarzenberg pro čtvrteční Právo a debatu označil za „pokrytecké orgie“.

Pravda, když bulvár před osmi lety probíral jeho výstřední přítelkyni pohybující se střídavě v přítomnosti tehdejšího čerstvě exministra zahraničí a prostředí poněkud dekadentních večírků, odmítl se k věci vůbec vyjadřovat. Czernin nynější vystoupení dívek označil rovnou za politický boj.

Jejich slova však vadí stranickým liberálům. „Právě výroky, že si to někdo vymyslel, protože probíhá volební kampaň, mohou vést k tomu, že si oběti budou do budoucna říkat, že to nemá cenu,“ oprávněně varoval europoslanec Jiří Pospíšil.

Brněnský člen TOP 09, podnikatel a zřizovatel škol Ondřej Kania rovnou pohrozil odchodem ze strany, pokud se Schwarzenberg s Czerninem za zlehčování výpovědí neomluví. Že se straníci v postoji ke kauze Feri neshodnou, je evidentní. V tomto případě aby si však člověk hodil korunou, zda je to ideové, nebo generační.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám