Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Princip - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Když ve středu přednášel Donald Trump svou zprávu o stavu unie, pochlubil se mimo jiné, jak se Spojeným státům daří získávat spojence, aby platili svůj podíl na společnou obranu. To se k němu ještě nedostala informace, že premiér Andrej Babiš a podpremiér Jan Hamáček se chystají odpískat navýšení výdajů resortu na požadovaná a slíbená dvě procenta HDP do roku 2024.

Josef Koukal

Článek

Hamáček nyní navrhuje zastropování na 1,4 procenta, což Američany asi nepotěší.

Evropským příbuzným jsme adresovali jiný dárek. Evropskou komisi budeme žalovat kvůli pozastavení dotací pro Agrofert u Soudního dvora EU. V Bruselu s jejich proplácením otáleli skrze prověřování, zda koncern není v komplotu s naším premiérem do té míry, aby se dalo hovořit o střetu zájmů. Až na jednu nakonec všechny schválili.

Ke zbrojení mám vztah asi jako Mahátma Gándhí a určitě se nebudu k ničemu přivazovat, aby vláda výdaje na armádu zvýšila. Mé názory jsou ovšem zašlého ražení a skoro bych řekl, že vlastní závazky mezinárodního významu učiněné dobrovolně a veřejně by se měly dodržovat.

S žalobou na Brusel, k níž se Babiš staví alibisticky tak, že ji vláda schválila v jeho nepřítomnosti, je to složitější. Nechám stranou setrvalý a populární spor o to, zda se zde bereme za zájmy České republiky, nebo Agrofertu, ten poběží, dokud bude současný premiér ve funkci. Jde mi o ten právníky zmiňovaný „princip“.

Žalobu doporučili z principu, protože nesouhlasí s technickými detaily celkového rozhodnutí o neproplacení dotace. Je to naše právo. Vzhledem k tomu, že Komise uplatňovala vůči žadatelům běžný postup jako v jiných členských státech, šance na úspěch nebudou patrně velké. Kapsu si namastí nejspíš právě oni právníci, co budou věc meldovat.

Já tam nebyl. Babiš hází žalobu na Evropskou komisi na právníky

Domácí

Stejným principem se lze ohánět, kdykoli jde o veřejné peníze. Ptal jsem se právničky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, proč podává odvolání v jednom naprosto jasném a u soudu už opakovaně prohraném sporu s vlastníky nemovitostí, které jim měly být vydány jako oprávněným osobám. Vždyť to bude stát jen další soudní výlohy a průtahy. Řekla mi, že tak postupuje automaticky a pokaždé. Brání majetek státu, a kdyby nevyčerpala veškeré opravné prostředky, které jsou k dispozici, mohl by jí to někdo omlátit o hlavu.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Pozdržení výplaty a odmítnutí projektu za 1,6 milionu korun je pro Česko bezvýznamná záležitost v poměru k síle trucpodniku, jaký žaloba na Komisi představuje. Vláda věc nejspíš podá tak, že si jako Češi umíme dupnout. Jistě. V EU i v NATO. Ono ale, jak se do lesa volá...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám