Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pozitivní efekt koronaviru – distanční prodej léků na předpis? – Patrik Nacher

Novinky, Patrik Nacher

Položil jsem si otázku, zda pandemie koronaviru byla přes všechna očividná a tisíckrát probraná negativa alespoň v něčem přínosná. Odpověď zní – ano byla. Získané zkušenosti nám pomohou prolomit některé zažité stereotypy a zdánlivá tabu. Teď tu nebudu psát o online jednáních s úřady, digitalizaci státní správy a podobně. Jedním z těch méně viditelných je umožnění distančního prodeje léků na předpis.

Foto: archiv P. Nachera

Patrik Nacher

Článek

Jeho zákaz v době fungujících elektronických receptů a souvisejících registrů nedává smysl. Benefity v podobě rozšíření dostupnosti lékárnických služeb, zkvalitnění péče a odklon rizikových skupin z lékáren nejen v čase sezónních onemocnění převažují nad potenciálními riziky.

Když jsem toto téma v loňském roce otevřel v komentáři, bylo – dnešní optikou poněkud neprozřetelně – smeteno ze stolu. Úhel pohledu se i kvůli koronavirové pandemii doufám změní rychleji, než by se tak stalo postupným tlakem ze strany pacientů. Příslušnou novelu proto ve spolupráci s exministrem Adamem Vojtěchem předložím znovu. Fakticky dojde k rozšíření lékárnických služeb. Ty se tak zpřístupní do téměř každého českého obýváku. Cílem návrhu je pomoci imobilním (ale vlastně všem) lidem a zjednodušit jim proces vyzvedávání léků na předpis v návaznosti na e-recept a technologický vývoj. Zároveň se stanoví jasná pravidla pro to, o co se dnes různé lékárny možná partyzánsky a jaksi nesystémově pokoušejí.

Svým nadšeným a věrným kritikům rovnou vzkazuji, že se nesnažím na pomyslné misce vah vybalancovat zdravotní rizika a určitou hrozbu možných komplikací pro menší lékárny. Jde mi o pomoc imobilním pacientům, seniorům nebo chronicky nemocným, která bude v době koronavirové a postkoronavirové zvlášť důležitá. Jen připomenu, že zásilkový výdej léků na předpis již mnoho let funguje například v Holandsku, Velké Británii, Dánsku, Finsku, Norsku, Švédsku, Švýcarsku, Francii, Irsku a Portugalsku.

Imobilní pacienti se dnes beztak spoléhají na pomoc blízkých nebo svých asistentů. Fakticky tak nemohou plně využít specializovaných lékárnických služeb – především kontrolu správnosti léku a možné kontraindikace s dalšími léky. A rizikové skupiny obyvatel z pohledu covidu, jako například senioři či chronicky nemocní, se budou moci vyvarovat návštěvě lékárny plné nemocných lidí. Nemluvě o časové úspoře pro ty, kteří musejí do lékárny dojíždět. Lékárnám se rozšíří spádová oblast, což ocení zejména ty fungující v menších městech. Dalším důvodem, proč se nemusejí obávat o svou existenci, je svázání zásilkového prodeje s kamennou lékárnou. To zajistí dozor a kontroly Státního ústavu pro kontrolu léčiv ve stejném rozsahu jako nyní.

Digitalizace prodeje léků může přinést – stejně jako ve všech jiných odvětvích – snížení cen a inovace. Lékárny začnou nabízet telefonickou či chatovací online podporu. Zásilkový prodej léků propojí elektronický recept a všechny aktuálně fungující registry. V praxi tak lékárník získá prostor a čas na zhodnocení správnosti předpisu a nahlédnutí do kompletního přehledu léků užívaných pacientem. Dokáže tak odhalit případné chyby či kontraindikace. Ty také bude moci ihned, po konzultaci s předepisujícím lékařem, napravit a předepsaný lék změnit. Pacient dostane v příbalové informaci úplný přehled o dávkování léku nebo vedlejších účincích.

Patrik Nacher

Absolvent vysoké školy Bankovní institut, obor bankovní manažer (2006).

Provozuje několik internetových stránek, z nichž nejznámější  - bankovnipoplatky.com - se od roku 2005 zabývá tématem bank, poplatků a zvyšování finanční samostatnosti a gramotnosti spotřebitelů.

V letech 1996 až 2004 pracoval v různých tiskových a mediálních pozicích. Od roku 2005 se angažuje pro Národní radu osob se zdravotním postižením ČR, aktuálně je mediálním poradcem této organizace.

I tato novela bude mít vedlejší účinky, a to pozitivní. Především lze očekávat snížení doplatků na léky, dále vzroste poptávka po specializovaných přepravních službách, což je přímo hozená rukavice pro podnikatelskou sféru, a sníží se riziko přenosu jakéhokoli onemocnění v přeplněné lékárně. Novelu příslušného zákona předložíme ve Sněmovně v nejbližších týdnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám