Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Ochořelý prezident a nemocná Amerika - Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Snad poprvé od občanské války je v Americe ohrožena demokracie. Progresivisté už delší dobu ovládají Demokratickou stranu, humanitní univerzity, většinu médií a velké korporace. Z utopistického požadavku sociální spravedlnosti útočí na kapitalistickou ekonomickou nerovnost, „institucionální” rasovou diskriminaci, tradiční rodinu i církve a podlamují legitimitu americké zakládající ústavy z roku 1789.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Padají sochy zakladatelů „města na hoře” a demonstranti pálí bible (Portland). Revolucionáři, bez ohledu na individuální schopnosti, vyžadují rasovou různorodost na každé společenské a profesní úrovni, kompenzaci za dávné otrokářství, černošskou menšinu (40 milionů) vyprovokovali, aby vyšla do ulic, a popírají pouliční násilí i počet mrtvých a zraněných. A co víc! Odmítají nejen patriotismus a víru v poslání Ameriky, ale i sám základ demokracie, diskusi, hledání pravdy z různých hledisek a politický kompromis. Zavádějí cenzuru a nové antinacionální paradigma společnosti, která má být postavena na identitě utiskovaných menšin (včetně žen?), a nikoli na jednotě multietnického národa. Nemají ještě vyhráno, ale mají na své straně většinu humanitní inteligence, zideologizovanou mládež a vystrašená většina mlčí.

Nadšeně popsala situaci právnička (!) Amna A. Akbarová v deníku The New York Times: „Lidé dnes žádají novou společnost, požadují skoncovat s vězením, policií, uhlíkem a nájemným. Myslete si, co chcete, ale neubráníte se bázni, nejde už jen o tvrdou kritiku, ale o praktické kroky radikální vize.” Ano, „z praktických kroků” jde strach, ale ona zřejmě vůbec netuší, že v zápase o revoluční vizi jde i o přežití Spojených států amerických. Vizionáře totiž podporuje mluvčí sněmovny, většina komentátorů, intelektuálů a politiků Demokratické strany, která si z menšin vytvořila voličstvo. Současné volby s problematickým prezidentem v karanténě se mohou stát rozbuškou, nebo pouhou horečkou, jež opadne, pochod revolucionářů však nezastaví. V zemi, kde se pořádají povinná školení na převýchovu podvědomého rasismu, je už na kompromis pozdě, křehká soudržnost multietnického národa se drolí. Obě politické strany považují tu druhou za civilizační hrozbu.

Největší a velmi pravděpodobné nebezpečí spočívá ve sporu o volby. Hillary Clintonová doporučila prezidentskému kandidátovi Joe Bidenovi, aby v případě těsné prohry odmítl výsledek uznat. Demokraté předpokládají, že Trump svou prohru tak jako tak nepřijme, napadne hlasování poštou, která na odhadovaných 80 milionů voličů není stavěná, a hrozí i nebezpečí manipulace s lístky. Prezident se může právem vymlouvat i na poškození svého finiše karanténou a zrušení dvou televizních debat. Obě strany se už připravují na soudní bitky.

Biden řekl, že má k dispozici 600 právníků a týmy dobrovolníků, kteří pročesají každý stát, kde by vzniklo podezření z podvodu. Republikánský národní výbor prohlásil‚ že se připravuje na soudní spory s demokraty bez ohledu na náklady. Už nyní zuří ústavní spor o Trumpovu nominaci do Nejvyššího soudu a nikdo si neumí představit, co by se dělo v případě nemoci prezidenta, pokud by mu znemožnila nejen kampaň, ale i výkon funkce, nebo kdyby zemřel.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Každou revoluci v dějinách předcházely nějaké politické nebo přírodní katastrofy. K americkému rozvratu tak přispěl i nový virus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám