Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Mop – Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela náležitě se ministr zdravotnictví vypravil s návrhem opatření, jež hodlá od pondělka zavést v rámci nouzového stavu, nejprve do Sněmovny. Sluší se to, jde o mimořádnou situaci, která se dotkne voličů všech stran, nikoli jen vládní menšiny. A kdo si udělal čas, aby debatu sledoval, dostalo se mu velmi názorné ukázky, jak by boj s koronavirem vypadal bez rázného postupu vedeného z jednoho místa.

Josef Koukal

Článek

Byla to paradoxně opozice, kdo zde potřebu nouzového stavu demonstroval. Kdyby bylo na poslancích, odkázali by Romana Prymulu do role žida Shylocka, který sice může vyříznout z těla svého dlužníka Antonia libru masa, ale nesmí přitom prolít kapku krve. Zastavit epidemii ano, v žádném případě však neomezit výuku, nenarušit ekonomiku, nedotknout se občanských svobod. Zúžit hromadné akce ano, ale ne fotbal, ne koncerty a tak dále. Výjimek by bylo tolik, že by se výsledek rovnal témuž, jako nedělat nic.

Jistě. Tam, kde opozice kritizuje kabinet za to, že se špatně připravil na druhou vlnu a nechal věci dojít dál, než bylo nutné, má pravdu. Děkovné dopisy posílejte na Úřad vlády k rukám Andreje Babiše, který se jal koncem prázdnin rozsévat optimismus, vzešel však virus. Je to ale lamentace nad rozlitým mlékem. Prymula byl povolán tehdejší lapsus žehlit, není kouzelník, nýbrž uklízečka. K práci potřebuje kvalitní mop, a ne kartáček na zuby.

Jan Farský v jedné větě říká, že vláda jen populisticky vychází vstříc náladám obyvatelstva, aby ji o několik sekund později obvinil, že vládne vrchnostensky a nenaslouchá občanům. V tom aby se nezávislý starosta vyznal. Do podobné bezradnosti celá debata nakonec vyústila. S vědomím, že kabinet odpoledne Prymulova navrhovaná opatření stejně schválí a že jsou v souhrnu správná. Ostatně ve chvíli, kdy zdravotnictví hrozí v řádu týdnů vyčerpání kapacit, není prakticky o čem diskutovat.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Zní-li zadání zahnat covid-19 do defenzivy v třicetidenní lhůtě, kterou si pro nouzový stav může vláda vyhradit bez ohledu na parlament, je třeba postupovat rázně a pokud možno bez výjimek. Zasaženým profesím lze takhle dlouhý výpadek ještě kompenzovat. Dlouhodobé lavírování by vyšlo dráž. Kéž by krize trvala co nejkratší dobu, bez kapky krve to ale nepůjde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám