Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Každá vakcína dobrá, i Sputnik V - Thomas Kulidakis

Po roce větších i menších karanténních uzávěr na tom nejsme o nic lépe než předtím. Vzhledem k opětovnému přitvrzení lockdownu, který je symbolicky znát už jen přítomností kontrol policie s podporou celní správy a vojáků na hranicích okresů, by se dalo říct, že jsme na tom dokonce hůře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Situace v České republice je z hlediska koronaviru vážná do té míry, že někteří přišli s návrhem zastavit ekonomický provoz země zavřením průmyslu. Tím by se udělala ještě větší díra do státního rozpočtu, kapes lidí a výdělků firem, že by už za chvíli nemuselo být na nic. Na státní podpory v karanténě, postiženým oborům, nemocenské, materiál a podobně by se muselo ještě víc půjčovat, tedy žít na dluh a úkor i dětí našich dětí.

Kupovat se musí také vakcíny a zaplatit se musely i ty předplacené, které nepřišly. Je zřejmé, že dalšími uzávěrami se nic moc nevyřeší, protože kdyby ano, nejsme tam, kde jsme. I kdyby se zavřelo všechno, nikdo nezaručí, že po otevření se to nerozjede nanovo. Momentálně nejrychlejší a nejúčinnější cestou z krize se jeví očkování i vzhledem k vývoji v zemích, které s ním už pokročily. Očkovat ale musí být čím, a hlavně, lidé se musí nechat očkovat.

Z tohoto pohledu je zřejmé, že vzhledem k zpackanému hromadnému nákupu Bruselem a vypočítavosti západních firem v čele s AstraZenekou se musí každý stát činit sám. Pokud opravdu má přednost zdraví občanů, jak slýcháme už dvanáct měsíců, není co řešit. U našich sousedů – a nejen tam – to už, zdá se, pochopili. Sputnik V si pořídilo jako první Maďarsko a problémy nejsou. Partyzánskou akci podnikl i slovenský premiér, který si rovnou poslal do Ruska  vojenské letadlo a vakcínu přivezl s tím, že schválení si už zařídí.

Šéf slovenské diplomacie označil Sputnik za nástroj hybridní války

Evropa

Je to sice vážná věc, ale připomíná to parafrázi Homolkových. Vakcínu si prosadíš, jinak nejsi premiér. Mimochodem, slovenský předseda vlády Matovič tím riskoval a riskuje rozpad vlády. I přesto odvážně jako státník přijal politické rozhodnutí s vědomím možných následků pozitivních i negativních. Historie ukáže. Správně udělali také premiér Babiš a prezident Zeman, kteří o vakcínu Rusko požádali.

Odpověď přišla dvojaká. Rusko slovy tiskového mluvčího Peskova prohlásilo, že sice reaguje na projevy zájmu ze zahraničí o dodání vakcíny proti covidu-19, ale objem výroby zatím neumožňuje vyjít všem vstříc. Směrem k České republice si  někteří tato slova mohou vykládat jako lišáctví a obojakost. Jiní si mohou pomyslet, že se není co divit. V České republice se totiž budeme asi tak dlouho hádat, až na nás nezbyde, nebo budeme stát hodně vzadu ve frontě. Rusko totiž dodává desítkám zemí světa.

Ruské kličky okolo registrace Sputniku v byrokratickém lese EU

Evropa

Ve výše zmíněném je celý zakletý pes. Kde se zatím ruskou vakcínou očkuje, tam nejsou hlášené problémy. Vakcína je podle odborníků i studie v odborném časopise Lancet účinná na 91,6 procenta. Někde na úrovni očkovací látky od Pfizeru a BioNTechu. Evropská komise řekla, že si každý stát může pořídit vakcíny a schválit je, jak se mu zlíbí. Nic nám tedy nebrání, abychom si pořídili vakcínu i z Ruska dřív, než za měsíc či dva případně přijdou zpožděné dodávky ze Západu. Rakousko a Slovensko mimochodem šilhají po možnosti Sputnik V vyrábět.

A tak tedy rozum do hrsti. Lidé mají mít právo na výběr vakcíny podle toho, které věří. Míchat do věci dostavbu Dukovan je nesmysl. Laciná rusofobie je už úplně mimo. Pokud někdo Rusko nenávidí tak, že nemůže číst ani Dostojevského, má na to právo, ale ať to nevnucuje ostatním. Tady jde o zdraví, ne o politiku. Objevilo se přirovnání, že Sputnik V je účinný a spolehlivý jako kalašnikov. Nabízí se tedy šance rozstřílet koronakrizi na kaši. Stačí neplést hrušky s jablky a v duchu padni komu padni přiznat, že i  z Východu může přijít něco dobrého. Lepší nabídnout možnost očkovat se Sputnikem než nadále likvidovat ekonomiku a nežít život k žití.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám