Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Čeho se bát v příštích pěti letech? - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Prognostiku nepovažuji vůbec za vědu, čímž bych mohl získat malé bezvýznamné plus u pražské kavárny, médií a tak, protože prezident Zeman byl zamlada prognostikem na vysoké škole. Ale něco mi říká, že to asi nevyjde. Tak radši ten výhled do budoucnosti.

Foto: Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Co teď bude s Evropou? No s Evropou nic, to bude stále druhý nejmenší světadíl od Uralu k Atlantskému oceánu, ale co bude s Evropskou unií?

Ta je teď podle některých, zejména francouzských zdrojů, ve válce.

Je, nebo není?

Evropská ministryně zahraničí, paní Federica Morgherini (tedy přesně se to snad jmenuje „místopředsedkyně Evropské komise a komisařka pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku“), v pátek uvedla (zdroj www.tyden.cz), že Evropa ve válce není, a nejlepší způsob, jak porazit Islámský stát, je „politickou cestou“.

V předchozím odstavci navíc hrubě nesedí slovo „paní“ – správně by mělo být „soudružka“, neb tato politička je od 16 let členkou Italské federace mladých komunistů a po internetu mj. kolují fotografie, na kterých  zamlada v rudém šátku pózuje vedle palestinského bojovníka Jásira Arafata.

Tahle životopisná data bych si mohl odpustit, ale mě prostě fyzicky vytáčí tupost řady, zejména pražských, „chytráků“, kteří se na jednu stranu tvrdě vymezují proti všemu komunistickému a když se to hodí, mlátí s tím lidi opačných názorů v médiích po hlavě (velmi „hrdinně“ 26 let po revoluci), ale jedním dechem stejně zuřivě fandí Evropské unii, kde je ve vedoucích funkcích anarchistů, bývalých komunistů, maoistů a podobně jak naseto.

Ale zpět k té válce. Francie tedy už týden válčí, dokonce požádala ostatní země EU o pomoc a zahájila intenzívní bombardování centra Islámského státu v Sýrii.

Bombardováním se toho dá bezesporu hodně zničit, nevím ale, jestli se dá jen bombardováním vyhrát a ukončit nějaká válka. Noviny také nic nepíší o tom, že by cílem náletů byla i některá předměstí Paříže, Bruselu či Marseille, kde se nacházejí řady fanatických bojovníků protivníka.

Invaze migrantů pokračuje a má nadále podporu jak šéfa EU Junckera, tak šéfky nejvlivnějšího a největšího státu Merkelové a dle posledních politických kroků i našeho premiéra Sobotky. Aktivní odpor kladou jen Maďaři, Slováci a teď po volbách Poláci.

Takže co bude dál? Co nás čeká?

Migrační krize je krize, jejíž příčinou je Evropská unie a její politika. Jednotlivé státy by si se situací hravě poradily (pokud by měly vůli) a nic podobného by nepřipustily. Ale ve společné evropské „vzájemnosti“ se dají migranti posílat dál někomu jinému, a ten ať si to řeší. Hodně jich takhle doputuje do Německa a Němci je zase pomocí kvót budou posílat nazpátek těm, co jim je předtím přeposlali.

Ve finančně spořícím „byznysu“ se podobně hodnotnému systému říkalo „letadlo“.

Ale řešení, které nám budou cpát, bude „více Evropy”. Evropa má málo pravomocí.

Navíc se její nevděční obyvatelé začínají bouřit, že si to takhle nepředstavovali. Takže já očekávám takováto evropská opatření:

1)      Omezit držení zbraní pro normální obyvatele.

V ryze demokratických státech, jakými jsou Švýcarsko nebo Texas, má zbraň skoro každý, v totalitních zemích jen represivní složky. Ve Francii jsou už teď zákony o dost přísnější než u nás, ale džihádisté mají samopaly, bomby a prý teď zabavili i raketomet. Ale normální lidi ať preventivně nemají ani revolver doma v sejfu.

2)      Lidi jiných názorů nestačí jen ostouzet v novinách a profesně šikanovat, je potřeba je zavřít.

Na to se řada neomarxistů celá třese, řada vlivných lidí, i českých ministrů, po tom otevřeně volá. Blbé jsou tradiční soudy a malá snaha národních policií tyto věci řešit. Ale Evropská policie a Evropská prokuratura, které by byly ideově na výši, by to zvládaly. Pochopitelně by byly založeny z důvodu boje s terorismem, který taky nezná hranic.

3)      Volby vnášejí do budování Evropy nejistotu, komplikace a zdržení.

Navíc teď už je složení Evropské komise skoro dokonalé. Je škoda to do budoucna měnit. Evropská myšlenka nesmí prohrát, to by byla hrůza! Třeba ve Švédsku se velmi pěkně podařilo odložit volby, v nichž hrozil úspěch „populistických“ a k imigraci skeptických Švédských demokratů, a volit se tam půjde až v roce 2022.

Tuto novou myšlenku je vhodné aplikovat i jinde. Třeba ve Francii, kde by mohla vyhrát Marine Le Penová. Naštěstí je výjimečný stav, hrozí útoky na volební místnosti, a tak se mainstreamové strany snad nějak dohodnou.

4)      Zrušit hotové peníze

Milióny migrantů, válka a byrokracie – z toho moc ekonomická prosperita nekouká. Spíš chudoba. Lidi budou mít vztek a budou slyšet na „boj s korupcí, překupníky a šmelináři”. Zrušit peníze je lepší než jen nějaké elektronické kasy. To budou občané pěkně pod kontrolou a nebudou si moc vyskakovat. V Dánsku už pomalu omezovat hotové peníze začali.

A tak dále …

Budu rád, když se z toho něco nesplní.

Nebo jinak: Skončila doba, kdy se normální člověk věnuje jen kariéře, rodině a koníčkům a věci veřejné přenechává politikům. Protože lidská svoboda není jen prostředek k dosažení nějakých vyšších společenských cílů – je to nejvyšší cíl sám.

Tak se snažte!

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám