Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Americký debakl – Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fiasko dvacetileté americké okupace Afghánistánu nemá ve světě obdoby. Jak si mohla světová velmoc po relativně rychlém vítězství nad islamistickou vládou Tálibánu a Al-Káidou v roce 2004 vůbec myslet, že v hornaté zemi primitivních a divokých bojovných kmenů vytvoří soudržnou (národní?) společnost. To američtí experti a vojenští stratégové nevěděli nic o neúspěchu britského i sovětského pokusu vnutit té ubohé zemi svůj imperiální pořádek?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

Už na začátku americké invaze je jeden britský generál varoval: chcete-li kolonizovat nějakou zemi, musíte prohlásit, že jste tam na věčné časy. A nikdy nezvítězíte nad fanatickou guerillou, která má útočiště v sousedním státě.

Odkud se bere naivní představa amerických politiků, že dokáží v cizí zemi naprosto odlišné civilizace zavést konstituční a sekulární vládu, ne-li demokracii a lidská práva? V Americe teď kdekdo pitvá strategické chyby politiků a vojáků, ale to podstatné mnohým uniká. Ostudný a pro afghánské spojence a společnost tragický konec americké anabáze je možná poslední tečkou za naivní vírou, že je západní liberální model omezené státní moci, individualismu, svobody projevu a politické tolerance, nezávislého soudnictví, nezkorumpované byrokracie atd. univerzální. Ukázalo se, že západní, nepochybně nejlepší politický režim nelze silou prosazovat.

Je úžasné, že americká ústava postuluje rovnost všech lidí před stvořitelem, že Američané vytvořili nejsvobodnější a ekonomicky nejúspěšnější společnost na světě. Během dvou staletí poskytli stamilionům chudých přistěhovalců živobytí a nevídanou osobní svobodu, zachránili demokratickou Evropu v první i druhé světové válce a porazili Sovětský svaz. Stali se hegemonem a jejich dávný mesianismus jim popletl hlavu. Mají ho zakódovaný od slavného projevu protestantského kazatele Johna Winthropa (1630): „Založili jsme město na hoře, které je světlem světa a nemůže se skrýt.” A téměř každý prezident bez ohledu na svou politickou orientaci se k němu, byť v nenáboženském smyslu, hlásil.

„Ať si každý národ uvědomí, že zaplatíme jakoukoli cenu, poneseme každé sebevětší břímě a útrapy, podpoříme své přátele a postavíme se proti nepřátelům, abychom zajistili vítězství svobody.” (John F. Kennedy)

Liberálové neradi slyší, že demokracie vznikla v židovsko-křesťanské civilizaci a bez jejích kořenů, jak to dokazuje americká kulturní válka, není udržitelná. Není to tak dávno, co se domnívali, že zavedení tržního hospodářství povede nutně k individuální svobodě a demokracii. A Japonsko, Jižní korea i Tchaj-wan jim sloužily za příklad. A ejhle! Pozvedla se zaostalá komunistická Čína a podle parity kupní síly (PPP) už v roce 2014 dosáhla amerického HDP a svou diktaturu za pomoci moderní techniky utužuje. Dokazuje, že kapitalismus a tyranie se nevylučují a ani svobodný trh neznamená svobodu.

A Západ už předem kapituluje, vymyslel si navíc ideál hospodářství s nulovými emisemi uhlíku, prý aby chudé země netrpěly globálním oteplováním. Za cenu astronomických nákladů rozvíjí čisté technologie, které si Čína hravě přivlastní a bude ještě mocnější, své hospodářství si zbrklou likvidací fosilních paliv poškodit nehodlá.

Americká společnost se dnes rozpadá, nenávistné projevy rasové totožnosti rozbíjejí multietnický národ na kmeny, ničí rozum i vzdělání a ohrožují svobodu projevu. Podpora kapitalismu u mladé generace klesá, zatímco ostatní svět tržní hospodářství radostně zavádí.

Útěk z Afghánistánu skoncoval s jednou velkou iluzí, ale šílená ideologie „sociální spravedlnosti” je větší hrozba než islámský terorismus. Nejvyšší čas, aby se liberální konzervativci vzpamatovali a přešli do útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám