Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Cizinci - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Celá debata o stěhování národů se (nesprávně) zužuje na problematiku nelegální migrace. Kdy tedy statisíce lidí od východu a jihu míří do Evropy, nějak překračují její hranice a pak tu zůstávají.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Řeší se pak, jak je přerozdělit mezi státy, kde jich je zatím málo. Osvícení politici (Orbán, Salvini…) se snaží tuto vlnu zpomalit či zastavit. V praxi to znamená, že ochrání v rámci přerozdělování vlastní zemi, a o to více je migrantů jinde.

U nás pak se některými lidmi uvádí, že máme jen dvanáct (a podobná čísla) nelegálních migrantů – takže je na pomezí hlouposti a trestného činu o tom jenom mluvit. Tak je to bezvýznamné. Dosud jsem v této souvislosti nepochopil, proč jsou tedy ty české „integrační neziskovky“ krmeny desítkami miliónů korun – zda je nutné 50 miliónů na jednoho migranta a tak. Ale o tomhle se občas mluví.

Podíval bych se raději na ty legální cizince. V České republice žije nyní (legálně) již 550 tisíc cizinců, což je skoro třikrát tolik než v roce 2000. Jejich počet v poměru k celému obyvatelstvu překročil 5 procent.

Jednomu z těchto (legálních) cizinců bych se dnes rád věnoval. Jde o paní, která se možná jmenuje Ayan Jamaal Ahmednuur a možná je ze Somálska a veřejnost ji zná z kauzy, kdy žalovala ředitelku Střední zdravotní školy ohledně nošení šátku. Tedy spíše posloužila jako bílý kůň kruhům podporujícím levicový extremismus (ombudsman Šabatová, neziskovky, aktivisté a spol.) k rozpoutání politické kauzy.

Zatím u soudů nižších instancí česká ředitelka vyhrála, ale bohaté a vlivné kruhy poženou kauzu výš a výš, tam už to spravedlnost tak jednoduché mít nebude.

Ale o tom jsem psal již dvakrát (Hezké prázdniny, jak pro koho z konce června 2016 a Kdo hájí občanské svobody a čí z listopadu 2016).

Dnes se na to podívejme z pohledu legálního pobytu cizinců na našem území. Paní Ahmednuur přicestovala v roce 2011 do České republiky letadlem (patrně z Ruska) a okamžitě po příletu v prostorách letiště Ruzyně vyhodila a zničila veškeré dokumenty.

Byla chycena v prostorách letiště v tranzitním prostoru. Pak požádala o azyl a  byla předána do přijímacího střediska. Dostala povolení k pobytu na deset let (do 2021) na jméno Ayan Jamaal Ahmednuur, což vycházelo pouze z jejího čestného prohlášení. Českých dokladů a povolení k pobytu pak bylo vydáno ještě hodně, protože paní Ahmednuur průkaz opakovaně ztrácela.

Například další doklad byl vydán v lednu 2012, tento byl pak odcizen vloupáním do vozidla Audi A6 (většina čtenářů nikdy tak drahým autem nepojede) jakéhosi cizího podnikatele. V září 2013 byl vydán další průkaz, tento opět ztracen a zase další vydán v roce 2015. A tak dále.

Paní uváděla, že má jednoho syna, ale v ČR na cizinecké policii probíhala dvě řízení na jednu osobu narozenou 2007 a druhou 2008. Jsou na území ČR pololegálně další osoby (4–6), o jejichž původu a všem ostatním nic nevíme? Jsou fotografie na všech dokladech identické? Budu v této věci (pečlivost v evidenci cizinců) interpelovat ministra vnitra.

Paní Ahmednuur se u nás hned ujala řada neziskových organizací, díky kterým získala i doklad o absolvování základní školy, kde byla z českého jazyka hodnocena známkou „dobrý“. Dosud ovšem tato paní hovoří pouze velmi dobře anglicky (což je jinak na chudé Somálsko zajímavé) a jedinou českou větou tak zůstává ta na Sdělení o zanechání studia (pozdější podklad pro zmíněný soud)  „noešano pokrěvký hlavý“.

Legální cizinci to mají u nás dobré. Paní Ahmednuur se tedy v roce 2013 snaží začít studovat na zdravotní škole. Protože nedodá dokumenty osvědčující její totožnost (jsou totiž zrovna „ztracené“), je druhý den její „studium“ skončeno. Přesto je o týden později přijata k rekvalifikaci na Dívčí katolické (sic!) střední škole a původní (státní) školu žaluje za nemožnost nošení muslimského šátku – viz známá kauza.

Rekvalifikace pro uplatnění v České republice je super úspěšná a paní vykonala i závěrečné zkoušky. Přesto ještě o tři roky později (to již probíhá známý soud) koná testovou část zkoušky na český řidičák za účasti tlumočníka v anglickém jazyce. Pokud se tedy jedná stále o tutéž osobu.

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Nechci rozhodně tvrdit, že se v ČR pohybuje takovýchto 550 tisíc „legálních cizinců“. Nicméně pohled pod pokličku zrovna této (nikoli mnou) vybrané kauzy ukazuje podivný systém nedůslednosti, aktivních podvodů a napomáhání ze strany organizací podporovaných daňovými poplatníky, slabost České republiky hájit své zájmy i případně zájmy humanity … že to je na pováženou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám