Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Prázdniny, léto a nový ministr školství - Václav Klaus ml.

Novinky, Václav Klaus ml.

Vyšlo slunce, přišlo vedro, celá práce je mi jedno. Prázdniny zas přišly k nám, školy, té se moc rád vzdám.

Foto: Petr Horník, Právo

Václav Klaus mladší

Článek

Tuhle hezkou básničku napsala na internetu jedna mladá studentka (slečna Kašparová) a s dovolením jsem ji použil, neboť tyhle pondělní komentáře si trochu zakládají na vysoké čtenosti, a proto nemohu věnovat komentář panu Štěchovi, novému ministrovi školství. Na Nově ve 20:00 taky nedávají půlhodinovou reportáž o šachovém turnaji seniorů. Nikoho by to nezajímalo.

Změny na ministerstvu jinak výborně vystihl jeden pan učitel z Moravy, který po 41 letech na jedné škole odchází do penze a konstatoval: „Zažil jsem 3 školníky, 6 ředitelů a 25 ministrů školství.“

Ministři se skutečně střídají jak na orloji. Teď přece jen - novinka. Být ministrem školství víceméně jen na prázdniny – to už je fakt unikum a docela slušný job. Asi jako byste měli lukrativní plat a od listopadu do února správcovali venkovní koupaliště.

Ty desítky našich ministrů se ale především dělí na ministry „s politickou podporou“ a ministry „odborné“. Odborní ministři jsou buď skuteční odborníci a vzdělaní lidé (u nás v historii třeba Petr Piťha, Petr Vopěnka) nebo různé parodie na „odbornost“ a osobní úroveň (nebudu jmenovat).

Buď jak buď – je to úplně jedno. Odborní ministři nedoručí veřejnosti nic. Neprosadí se ani proti samotnému úřadu, ani vůči krajům, lobbistickým skupinám, organizacím, zbytku vlády. Neudělají nic. Mohou se tak maximálně 1. září vyfotit s roztomilou holčičkou a kytkou do novin, pak jet zadarmo na olympiádu a pak pomalu končí. Protože potřebují jeho místo pro někoho jiného nebo se znelíbil odborům či sdružení rektorů a podobně.

Politicky mocné ministry jsme měli jenom dva. Obě to byly ženy. Petra Buzková bývala č. 2 ve vládnoucí straně a taky začátek rozvratu českého školství (rámcové vzdělávací plány; útoky na matematiku; nový školský zákon; zákon o pedagogických pracovnících) spadá do její vlády.

Druhá politicky mocná ministryně, ač v tomto klamala tělem, byla Kateřina Valachová – zástupce extrémní nové levice v ČSSD (Dienstbier, Šabatová, Marksová a spol). Proto za její vlády rozličné šílenosti, které 20 let kolotaly ministerstvem (např. Kariérní řád) najednou začaly nalétávat do legislativního procesu a do škol. Zostřená inkluze, pamlsková vyhláška, rozkopání financování regionálního školství, dvouleté děti do školek, povinné ideologie a ideologičtí koordinátoři, jednotné přijímačky…

Ano, ministr školství, aby něco měnil (ať už k horšímu nebo lepšímu), musí mít politickou podporu.

No tak uvidíme.

Zatím si užívejte dlouhatánské prázdniny. A nezapomeňte, že dvouměsíční letní volno v našich zemích zavedl již v osmnáctém století osvícený panovník Josef II. (syn Marie Terezie) s odůvodněním, že žáci musí pomáhat při žních. Tak jsem na vás, děti, na těch polích zvědav letos, jak vám to půjde:)

Václav Klaus ml.

Absolvoval Přírodovědeckou fakultu UK. Přes 20 let působil na půdě gymnázia PORG jako učitel, zástupce ředitele a ředitel (15 let). Pod jeho vedením se gymnázium stalo nejúspěšnější střední školou ve výsledcích státní maturity a dalších žebříčcích a rozšířilo se o další dvě pobočky v Praze a Ostravě.

Založil Asociaci aktivních škol (sdružuje přes 100 českých škol). Je autorem mnoha odborných článků, dvou matematických učebnic a dalších knih (publicistika, školský systém).

Od roku 2014 publikuje pondělní komentáře na Novinky.cz.

Vede jeden z největších českých šachových klubů a dosud aktivně závodí na kole.

Na podzim 2017 byl zvolen poslancem za ODS, 16. března 2019 byl ze strany vyloučen. Nyní je poslancem za hnutí Trikolóra.

Více se dočtete na osobním webu autora vkml.cz

Hezké léto všem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám