Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Krávy, které se dojí navzájem

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Zákon, který by zakázal Andreji Babišovi pobírat ve funkci vicepremiéra státní dotace pro své obohacení a zbavil by ho vlastnictví médií, jejichž pomocí má převahu v politickém boji, je špatný zákon. To oznámil prezident Miloš Zeman, který ho vetoval.

Podle Zemana v parlamentu, který zákon po projednání v obou komorách schválil, „převážila snaha, jak to z obsahu těchto pozměňovacích návrhů vyplývá, pokusit se jejich prostřednictvím ovlivnit volnou soutěž politických stran“.

Volná soutěž politických stran je dle prezidentovy logiky stav, který platí dnes a který se snaží svým vetem zachovat, dokud to bude Babiš potřebovat. To znamená, že Babiš bude moci ve vládě bohatnout na úkor daňových poplatníků a vděčně přijímat důkazy věrnosti (a malé schopnosti přemýšlet) od těch, kteří mu v záchvatu nadšení, že jim bere peníze, dávají volební hlasy. A dál vlastnit média, v nichž se, samozřejmě úplně náhodou, objevují kampaně proti Babišovým politickým protivníkům, které je třeba odstřelit.

To je, panečku, rovnost volné politické soutěže k pohledání. Měli by na to mít Zeman s Babišem patent. Jenže oba budou tento stav bránit do roztrhání těla z jediného důvodu. Pro ně je vrcholně výhodný.

Babišovi zajišťuje trvání neférových výhod, které dnes má a hojně je využívá. Zeman zas potřebuje Babiše. Co když bude prezidentův zdravotní stav i nadále vykazovat známky pronikavého zlepšení, o kterém v poslední době mluví on sám a jeho Ovčáček? Pak se v březnu může odhodlat k další kandidatuře na post hlavy státu. Čí hlasy by potřeboval především? Příznivců KSČM, ČSSD a ANO. To už by byla nějaká síla. Elementary, dear Watson.

Vládu po sněmovních volbách 2017 by ovšem, ať se bude snažit o druhý termín, či nikoliv, jmenoval prezident Zeman. Pokud Babiš počítá s vítězstvím – v čemž mu současné volební preference nahrávají – musí mít jistotu, že bude se Zemanem zadobře. Prezident, jak známo, může pověřit sestavením vlády kohokoliv. A kdyby se nějakým zázrakem demokratické strany dohodly, že vítěze Babiše obejdou tak jako v některých krajích, totiž zcela legitimně sestaví spolu většinovou vládu, má Zeman v ruce způsob, jak tomu alespoň v prvním kroku zabránit.

Všichni znají výraz „dojná kráva“. V této věci jsou mu nejblíže daňoví poplatníci, kteří dotují vicepremiéra. Ale Zeman s Babišem předvádějí málo vídaný jev: sousoší dvou krav, které se dojí navzájem.

Teď rozhodnou poslanci. Ústava praví: „Jestliže Poslanecká sněmovna setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí.“ Ať koná.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Výběr článků

Načítám