Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Všichni jsou podrazáci, jenom já jsem Babiš

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na jihlavském mezinárodním festivalu dokumentárních filmů byl ve čtvrtek ve světové premiéře uveden snímek Matrix AB režiséra Víta Klusáka o Andreji Babišovi. To jsem si přečetl ve zpravodajství a hned jsem se pozastavil nad výrazem „světová premiéra“. Poperou se o našeho AB zahraniční distributoři, protože je to fenomén světového formátu? Sotva.

Pokud se o Babišovi v zahraničí píše, pak jako o odmítači parlamentní demokracie, případně Putinově záloze. Brání se, že tomu tak není. Světovější se ale kvůli tomu nestane. Zajímat musí nás doma. Protože my máme být jeho zaměstnanci, až bude řídit stát jako firmu.

Klusák pro idnes.cz řekl, že Babiš málokomu důvěřuje a jeho nejbližší okolí se před ním buď třese strachy, nebo je paralyzované bezmezným obdivem. Ke všem se chová jako ke svým zaměstnancům. Kdo nejde s ním, jde proti němu. Nakonec proti němu šel podle Babiše i sám režisér, protože na něj prý udělal podraz. V čem? Natočil lidi, kteří mají s Babišem neblahé zkušenosti a nebojí se o tom mluvit.

Dokument má brzy odvysílat Česká televize, ale už trailer stojí za zhlédnutí zde. Dá se shrnout do věty: Všichni jsou podrazáci, jenom já jsem Babiš.

„Věc, s níž já se nesmířím, je jeho komunikace směrem k některým poslancům, včetně koaličních poslanců. Veřejné napadání, snahy o nějaké dehonestace, to je něco, co podle mého názoru do slušné politiky nepatří… V takových situacích, kdy se Andrej Babiš začíná chovat, jako by řídil schůzi Agrofertu, je samozřejmě potřeba zasáhnout.“

Kdo je autor těchto vět? Určitě Miroslav Kalousek, že? Ne. Premiér Bohuslav Sobotka pro HN. Přidává trefný postřeh: „Já pocházím z dělnické rodiny, která se ani za minulého režimu neměla bůhvíjak. Andrej Babiš prostě pochází z rodiny, která za minulého režimu byla privilegovaná, a už v těch horních vrstvách zůstal. Pocházíme z jiných sociálních vrstev, máme jinou zkušenost během svého života. Andrej Babiš také patří k jiné generaci, která už aktivně začala dělat kariéru před rokem 1989. Jsou to rozdílné přístupy, rozdílná výchova, rozdílný původ.“ To byl hlas demokrata, který vzešel zdola.

A teď promlouvá hlas, který slyším neustále v různých obměnách: „Dost bylo, pane redaktore, pomlouvání pana Babiše. Kdo vás za to platí? Podívejte se, bezďák po něm chtěl drobák, on mu řekl: 'Já vám dám drobák. Tady máte pět tisíc korun a choďte si něco koupit.' Bezďákovi! A co dá mně, když pro něj udělám, co mu na očích uvidím?“

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám