Hlavní obsah

V Jihlavě měl premiéru dokument o Babišovi, ministrovi se nelíbí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jihlavském Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů byl ve čtvrtek ve světové premiéře uveden očekávaný snímek Matrix AB režiséra Víta Klusáka o Andreji Babišovi. Dokument o majiteli Agrofertu, šéfovi hnutí ANO a ministru financí v jedné osobě vznikal s různými peripetiemi rok, uvedl Klusák před začátkem projekce.

Ukázka z dokumentu Matrix AB

 
Článek

Podle ředitele festivalu Marka Hovorky původně pozvání do Jihlavy přijal i Babiš, ale pak se omluvil kvůli zahraniční cestě a komentář k filmu poslal na videu. To bylo v sále domu kultury odborů promítnuto během debaty o novém dokumentu. Babiš v něm dokument i jeho tvůrce ostře zkritizoval.

Celé natáčení Klusák, jak řekl, vnímal jako souboj o to, jestli se vůbec podaří něco natočit. Na začátku se prý dohodli, že je ministr s kamerou pustí, kam budou chtít. „Ale potom jsme se vrátili s kamerou a najednou nic nešlo. Z porady jsme byli po minutě a půl vyhozeni a na poslanecký klub jsme byli vpuštěni, když poslanci opouštěli dveře...,“ řekl. Další dohady se týkaly autorizace.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mně je skutečně líto, že jsem vstoupil do českého dokumentárního filmu tímto způsobem
Andrej Babiš

„Ještě v životě jsem nezažil takový obrovský podraz, jak na mě připravil pan Klusák,“ řekl Babiš ve videu. Podobně mluvil už v závěrečné části dokumentu, když mu dal režisér možnost vyjádřit se k natočenému snímku, který Babiše zachytil při rozdávání koblih a na mítincích v loňské předvolební kampani, při setkáních s politiky, ale také na vánočním večírku, který ministr uspořádal pro pracovníky svého ministerstva. V doprovodných titulcích se mimo jiné objevují zmínky o dotacích, které Agrofert čerpal.

Babiš ve videu uvedl, že ve filmu vystupují lidé, kteří vůči němu byli vždycky negativně naladěni.

Diváci se po projekci nejvíc zajímali o to, jestli si dokumentaristé ověřili všechny údaje, které o Babišovi ve snímku zazněly. Klusák k tomu řekl, že dokument byl natočen pro Českou televizi a ta by se dostala do problémů, kdyby se ukázalo, že jde o nesmysly. Proto si všechno ověřovali z více zdrojů.

„Mně je skutečně líto, že jsem vstoupil do českého dokumentárního filmu tímto způsobem,“ řekl Babiš z videozáznamu. Doplnil, že český film vždycky podporoval a bude mu fandit dál.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám