Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Šeremeťjevské zadržování

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Foto: Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

„Vy můžete jít dál, ale dcera tady zůstane,“ řekl mi policista na letištní pasové kontrole. Dcera už scestovala kus světa, jenže ruské zkušenosti bohaté neměla a na moje vyprávění zjevně nedala. Takže mě pošoupli na území Ruské federace a ona zůstala v zemi nikoho. Bez vysvětlení.

Nastala situace, kterou jsem měl opakovaně zažitou: policista v budce zavolal veliteli, velitel přiběhl, vyslechl jeho hlášení, které my jsme neslyšeli, otočil se na patě a zmizel. Na policistky v budkách sem tam zapůsobila přítomnost malého děcka, ale to už nebyl náš případ a žádná žena tam ani neseděla. Jinak mohl být, opět vzato z praxe, muž na tomto postu lidštější. Využil jsem toho, že letadla zrovna nepřistávala, a zeptal se ho, oč jde.

Nejdřív zaznělo obvyklé: „Řeknou vám včas.“ Pak se mu nás zželelo a odhalil služební tajemství: „Víte, vaše dcera nemá v pasu u měsíce narození povinnou úpravu.“ ??? „Je narozena v únoru a musí tam stát 02. Ale ona tam má jen 2.“ Jenže to je český pas a česká úprava! „Vsjo ravno.“

Nakonec z toho byla necelá hodinka a dceřiny pocuchané nervy, než ji nakonec pustili do Ruska. Poměrně standardní zážitek soukromníka cestujícího do této země. Ale soukromníka.

Dnešní zadržení české oficiální parlamentní delegace v Šeremeťjevu nikoli na hodinu, ale hned na několik hodin bez udání důvodu je jiné kafe. Jak říkával Mireček z Básníků: „Člověče, já jsem delegace!“ Jde-li o delegaci cizí země, hlavně té, s níž má RF dobré vztahy, poskytuje se běžně VIP formát. Podobné zadržování by bylo třeba u Bašára Asada nemyslitelné.

Je sice pravda, že jednoho z největších přátel Ruska, bývalého šéfa koncernu Total Christophe de Margerie zabil před nedávnem nejspíše opilý řidič uklízecího stroje na ploše moskevského letiště a vyšší záměr v tom zřetelně chyběl. Ale výroky českých oficiálních činitelů, že zadržování delegace se nemohlo protáhnout na takovou dobu bez posvěcení ruských oficiálních míst, mají logiku.

Je dobře, že česká politická scéna zareagovala okamžitě. Sem tam sice prosákl udivený lament, že se takové věci „mezi spřátelenými státy“ nesmí stávat, ale vážně to mohl myslet jen ignorant, což z definice naši politici přece býti nemohou. Česká republika je členem EU a NATO a přesně toto členství ji činí v ruských oficiálních očích nepřítelem. Proto je dobře, že zítra má tento incident projednat Sněmovna.

Píši to v rychlosti a vyjádření Miloše Zemana jsem v této řadě nezaznamenal. Možná se mu stále nedaří dovolat ministru Lavrovovi.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám