Hlavní obsah

Rusové na moskevském letišti pět hodin zdržovali českou delegaci

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, dan, sw, jas

Česká delegace, jejíž součástí je i místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové), ve čtvrtek uvízla na moskevském letišti Šeremetěvo. Skupině, která má v Rusku odhalit pomník legionářům, ruská strana bránila po celní kontrole v návratu do letadla. V poledne dostalo letadlo povolení odletět. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že ruská strana celou situaci považuje za nešťastné rozhodnutí.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík

Článek

Rusové nechtěli členy delegace pustit do letadla, které má zamířit do Uljanovsku, část programu už musela být zrušena, řekl telefonicky Gazdík. Delegace cestuje armádním speciálem a v Moskvě se k ní měli připojit další účastníci.

"Přestože bylo vše domluveno dlouho dopředu, ruská strana trvala na celní kontrole," uvedl během čekání Gazdík. Následně podle něj odmítla delegaci pustit zpět do letadla, její členové čekají na letišti už tři hodiny. "Nerozumíme tomu," podotkl po čtvrtečních 10:00 SELČ poslanec.

České velvyslanectví podle něj poslalo ruským úřadům protestní nótu. "Není úplně obvyklé, aby drželi místopředsedu parlamentu na letišti," podotkl Gazdík.

V poledne mohlo letadlo odstartovat do Uljanovsku. „Po všech intervencích z české strany už nic nebrání v odletu,“ potvrdil Právu předseda Sněmovny Jan Hamáček, který se spolu s českou ambasádou, ministerstvem zahraničí a dalšími orgány v případu angažoval.

Podle ruské strany šlo o nedorozumění

Ministerstvo zahraničí potvrdilo, že ruské úřady ve čtvrtek nepovolily české delegaci v čele s Gazdíkem na letišti Šeremetěvo pokračovat v letu.

„Na letišti máme zástupce české ambasády, který situaci řeší přímo na místě. Prozatím neznáme důvody, které vedly ruské úřady k tomuto kroku, a předpokládáme, že se jedná o problém spíše administrativně-technického charakteru,“ informoval nejprve Černínský palác.

"Podle v tuto chvíli dostupných informací považuje ruská strana celou situaci za nešťastné nedorozumění," uvedlo později ministerstvo v tiskové zprávě.

Podle informací Práva považovaly ruské úřady doklady k letu za nedostatečné a pak se čekalo na někoho, kdo odlet speciálu povolí.

„Situace je nešťastná, řešíme to za pomoci ministerstva zahraničí,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Petr Medek. Dodal, že nastalo čtyřhodinové zpoždění, a tím pádem je program delegace ohrožen.

„My o té situaci víme, ale řeší se v Moskvě,“ sdělil Právu tiskový atašé ruské ambasády v Praze Alexej Kolmakov. Na otázku, zda ambasádu kvůli incidentu kontaktovaly české úřady, bez dalších podrobností odpověděl, že „telefonáty byly“.

Jedou odhalit památník

Podle Hamáčka se Rusové k podobnému kroku, jakým je zadržování zahraniční delegace, nemohli rozhodnout bez vědomí příslušných orgánů.

Česká delegace, ve které jsou vedle místopředsedy dolní parlamentní komory také zástupci ministerstva obrany a Československé obce legionářské, má odhalit památníky v Uljanovsku a Syzrani. České medaile mají dostat i veteráni Velké vlastenecké války.

Reklama

Výběr článků

Načítám